Munkabeszüntetés

2017.09.08. 16:27

Pénteken és szombaton országszerte sztrájkolnak a Tesco dolgozói

Pénteken 16 órától 24 óráig, szombaton 10 órától 24 óráig sztrájkolnak a Tesco dolgozói, a munkabeszüntetés miatt az üzletek 10 százalékát bezárták.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) a munkabeszüntetést pénteken 16 órától 24 óráig, szombaton 10 órától 24 óráig hirdette meg, a sztrájk miatt kieső munkaerő pótlására a vállalat diákmunkát rendelt.

A szakszervezetek hétfőn jelentették be, hogy országos sztrájkra készülnek a Tescónál, mivel az augusztus végén benyújtott követeléseikről nem sikerült megállapodni a vállalat képviselőivel, a tiltakozás időpontját akkor nem közölték.

Ezeket követelik a dolgozók

A szakszervezetek 25 százalékos – összesen 14 milliárd forint ráfordítást igénylő – béremelést követelnek és szeretnék elérni, hogy a legalacsonyabb béren foglalkoztatott munkavállalók fizetése is közelítse meg a bruttó 200 ezer forintot, a munkavállalói létszám pedig 15 százalékkal emelkedjen.

Követelik továbbá az alvállalkozók által foglalkoztatott külső munkaerő létszámának 15 százalékos korlátját a teljes munkavállalói körön belül, valamint a Tesco költségvetéséből a munkaeszközökre fordítható összeg 30 százalékra emelését a jelenlegi 13 százalékról.

Amit a Tesco kínál

A sztrájk időpontjának bejelentése után a Tesco közölte: csalódottak, amiért a szakszervezetek a sztrájkot választották, de jelezték nyitottságukat a megkezdett párbeszéd folytatására. A vállalat kiemelte, hogy a sztrájk alatt is igyekeznek színvonalas kiszolgálást biztosítani az áruházláncot választó 3,3 millió vásárlójuk számára és arra törekednek, hogy boltok a megszokott rend szerint működjenek.

Hangsúlyozták: az elmúlt két évben 8,7 milliárd forintot költöttek bérfejlesztésre, munkatársaik többsége összesen több mint kéthavi fizetéssel vihet többet haza az idén, mint tavaly. A kiskereskedelmi szektorban az áruházi dolgozók fizetése 19 százalékkal nőtt, a Tesco viszont 22,4 százalékkal emelte idén a legalacsonyabb fizetési kategóriákban dolgozók bérét – írták. Pártos Zsolt, a Tesco ügyvezető igazgatója a közleményben elmondta, hogy továbbra is várják a szakszervezetek képviselőit az általuk kezdeményezett szeptember 11-ei egyeztetésre.

A Tesco közleményében elnézést kér a kellemetlenség miatt, és közölte, szombaton reggel a megszokott nyitva tartási rend szerint várják vásárlókat.

Az érintett áruházak

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke pénteken délután az MTI-nek elmondta, hogy több Tesco-áruházat be kellett zárni, például Hatvanban, illetve óriási fennakadások vannak egyebek mellett Komáromban és a győri hipermarketben, a fővárosban a Fogarasi úti Tescóban négyen dolgoznak, ötven munkavállaló letette a munkát – tette hozzá.

Az első reakciók alapján hatalmas támogatottsága van a Tescónál a sztrájknak – mondta Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) Tesco alapszervezetének elnöke pénteken délután az MTI-nek. Kiemelte: a visszajelzések szerint Debrecenben, Ózdon, Kazincbarcikán, Egerben, Budapesten a Campona áruházban, Bicskén, Pakson és Győrben a kisebb boltokban jelentős számban sztrájkolnak, a kasszákban csak a bérelt munkaerő dolgozik. Sokáig így nem lehet dolgozni, ezek az áruházak meg fognak bénulni – tette hozzá.

A Tesco Magyarországon 206 üzlettel rendelkezik, ebből 112 hipermarket és mintegy 20 ezer munkavállalót foglalkoztat.

A Tescónál a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) 2500, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) pedig mintegy 1000 tagja van.

(Borítókép: MTI / Balogh Zoltán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában