Gazdaság

2015.11.29. 19:56

Piacra kerültek az új nedűk

A szőlő betakarítását követően most a pincékben zajlik az élet. Elkészültek és piacra kerültek az első újborok, egymást érik az ezzel kapcsolatos rendezvények.

Béres Zoltán

Megkezdődtek a karácsonyi vásárok, amelyek egyik kedvelt itala a forralt bor. Karácsony közeledtével a bor, mint ajándék is középpontba kerül.

Most van az újborok kóstolásának az időszaka. A fehérborok között különösen szép számban vannak olyan fajták, mint például az Irsai Olivér, amelyek immáron nem csak újborok, hanem valóban fogyasztásra érettek. Ebbe a körbe tartozik a rosék egy jelentős része is. Ezek azok a borok, amelyekből már most érdemes megkóstolni a legújabb évjáratot. Ugyanakkor vannak olyanok, főleg a vörösborok, amelyek éréséhez több idő kell. Ezeket ugyan meg lehet kóstolni, de nem feltétlenül adja azt az élményt, amire számíthat az egyszerű fogyasztó. Ebben a stádiumban inkább a szakemberek kaphatnak képet arról, hogy hol áll a folyamat, szükség van-e beavatkozásra. Ebből már következtetni tudnak arra, hogy milyen is lesz, ha kész.

Nagy László borász szerint az újborokat is a pincében, hordóból érdemes leginkább kóstolni. Nem mindegy, hogyan állítják elő

Novemberben már egymást érik azok a rendezvények, amelyek az újborokat állítják a középpontba. Újbort kóstolni valójában a pincében hordóból vagy tartályból érdemes, ez a véleménye Nagy Lászlónak, egy Badacsonyi borvidék birtokigazgatójának. A szakember jól ismert a vasi borkedvelők között is, mivel egyrészt gyakori vendége a helyi borkluboknak, másrészt pedig sok vasi kedvelt úti célja Badacsony és környéke. Nemcsak a Balaton, hanem a kiváló borok miatt is. A borász ezt a véleményét arra alapozza: jó, ha a borbarát tudja, hogy hol és hogyan készül a bor. Egy ilyen kóstoló során nemcsak arról kap képet az érdeklődő, hogy az adott pincészetbe milyen fajtákkal foglalkoznak, hanem megismerheti a sajátosságokat is, amit az adott borászatnál alkalmaznak. Nem mindegy az sem, hogy tartályban vagy hordóban erjed és érik a bor.

Mindezekkel az ismeretekkel azonban nemcsak a borkóstoláskor érdemes tisztában lenni, hanem a bor vásárlásakor is. Karácsonyra sokan ajándékoznak bort, ám a csalódások elkerülése érdekében nem árt körültekintőnek lenni. A témában kevésbé járatosak számára ajánlott, ha tehetik, akkor vagy borászatnál, vagy olyan üzletben vásároljanak bort, ahol szakembertől kérhetnek tanácsot. Akik maguk vásárolnak, azoknak érdemes a címkét tanulmányozni, amiből sok minden kiderülhet. Az egyik fontos információ lehet az évjárat. Téves az a vélekedés annál jobb, minél idősebb egy bor. A reduktív illatos fehérborokat érdemes egy éven belül elfogyasztani, mert utána veszít a minőségéből, de rosékat sem érdemes sokáig tartogatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!