Gazdaság

2013.05.14. 13:23

Rendelkezhetünk az adónk egy részéről

Vas megye - A magánszemélyek az adójuk 1+1%-át felajánlhatják civil szervezetek, illetve valamelyik egyház vagy költségvetési előirányzat céljainak megvalósítására.

Kiss Tamás

A személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján már tizenhetedik éve van lehetőségük az adófizető magánszemélyeknek arra, hogy a befizetett személyi jövedelemadójuk 1+1 % sorsáról rendelkezzenek.  A nyugat-dunántúli régióban az érintett 356,9 ezer adózó 62,1 százaléka, 221.746 magánszemély élt a felajánlás lehetőségével a 2011. évi személyijövedelemadó-bevallás teljesítése során.

Az adófizető magánszemély az adója 1+1%-ának felajánlásával ebben az évben is hozzájárulhat a megjelölt civil szervezet, illetve egyházköltségvetési előirányzat céljainak megvalósításához.

A megjelölhető kiemelt költségvetési előirányzat 2013. évben   az előző évekhez hasonlóan   a Nemzeti Tehetség Program.

A rendelkező nyilatkozatot az adóbevallási nyomtatvány részeként, az adóbevallás elektronikus úton történő benyújtása esetén, a nyomtatvány részeként elektronikus úton lehet eljuttatni a NAV-hoz. Azoknak is lehetőségük van a személyi jövedelemadó 1+1%-ának felajánlására, akik bevallási kötelezettségüknek munkáltatói adómegállapítás útján tesznek eleget. A munkáltatónak 2013. május 21-ig kell a lezárt borítékokat sértetlenül átadni a NAV-nak.

Ha az adózó a bevallását már benyújtotta, és van befizetett adója, de nem rendelkezett adója 1+1 %-áról, ezt 2013. május 21-ig még pótolhatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!