Gazdaság

2009.09.01. 02:27

Seregélyek a szőlősben

Körkép - Megkezdődött a korai érésű csemegeszőlők szürete.

dr. Nagy László

A korai érésű csemegeszőlők szürete megkezdődött. A borszőlőt szeptember végén, októberben szedjük.

A termés minőségét az elkövetkező hetek időjárása döntően befolyásolja. Csapadékos időben szükséges lehet a szürkerothadás elleni védekezés. A kórokozót más néven botritisznek is nevezik. A gombabetegség ellen a tiofonát-metil ható-anyagú készítményt használhatjuk.

A permetezés tervezésénél számoljunk az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartásával. A szőlőre a legnagyobb veszélyt - az időjárástól függetlenül - a seregélyek jelentik. A rigó nagyságú, de annál zömökebb madár tollazata szürkésbarna, fémesen csillogó, hátát és hastájékát apró pettyezettség díszíti. Gyors röptű, és gyakran siklik kifeszített szárnyakon. Röptében jellegzetes, változó hangot ad. Erdőszéleken, sziklahasadékokban fészkel. Áprilisban és júniusban költ. Egy fészakalja 3-6 tojásból áll. A lédús és cukrokban gazdag gyümölcsöket kedveli. A százas nagyságú madárcsapatok hatalmas mennyiségű szőlőt pusztítanak el. A fürtökre szállva a bogyókat leverik, a tőkén maradt termést felsértik. A sérült bogyón pedig mint sebparazita gomba, megtelepszik a szürkerothadás.

A vándormadár tőlünk délre tölti a telet, és február végén, március elején érkezik vissza.

A seregély riasztására, gyérítésére és elejtésére - rendelet alapján - van lehetőség, tehát a védekezés jogi háttere biztosított. A tanulékony seregélyeket nehéz riasztani. Madárijesztők, sörösdobozok, csillogó szalagok jöhetnek számításba. Ostorpattogtatás, kereplők, riasztó lövések hatékonyabb módszerek. Karbid-, illetve gázágyúk is bevethetők. Ultrahangot ki- sugárzó madárriasztó készülékek vásárolhatók. Seregély-vészjel, ragadozó madár vijjogása hatásos lehet. A legmegbízhatóbb védekezés a madárháló kihelyezése. Az alulról is zárt háló alá a seregélyek nem képesek behatolni. Ismert a kémiai védekezés, amely kevésbé eredményes, és alkalmazzák a biológiai módszert sólymokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!