gazdaság

2019.04.01. 12:00

Sokba kerülhet a kamatemelés

Az MNB kamat­emelése arra a kockázatra világít rá, ami a változó kamatozású hitelekben rejlik. Kétszázalékos emelés csaknem másfél millió forint pluszkiadást jelentene egy nyolcmilliós hitel esetében.

Budai Dávid

Több év után változtatott a kamatfeltételeken a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Múlt heti lépésével az úgynevezett egynapos betét kamatát –0,15 százalékról –0,05 százalékra emelte. A jegybanki döntés minimális szigorítást jelent, de az MNB hangsúlyozta, hogy egyszeri lépésről van szó, egyelőre nem indul kamatemelési ciklus.

– A jelenlegi döntés következtében elsősorban a bankok egymásnak nyújtott hiteleinek kamatai emelkedhetnek, ami a lakáshitelek közül a változó kamatozásúakat érintheti. A változó kamatozású lakáshitelek kamatait ugyanis a bankközi kamatlábak mozgásához kötik a hitelintézetek, ezért ezek törlesztőrészletei minimálisan emelkedhetnek – mondta Trencsán Erika, az Ingatlan.com csoport pénzügyi üzletágához tartozó Money.hu szakértője.

Az MNB döntése a lakossági hitelek szempontjából inkább hosszabb távra nézve lényeges, mert felhívja a figyelmet a kamatkockázatra. A portál példája szerint egy olyan lakáshitel esetében, amelynél az adott pillanatban fennálló tőketartozás nyolcmillió forint, és még 15 év van hátra a futamidőből, a kamat pedig három százalékról öt százalékra emelkedne, akkor az addigi 55 ezerről 63 ezerre növekedhet a törlesztőrészlet. A hitelre – változatlan feltételekkel – pedig a 9,94 millió forint helyett összesen 11,4 millió forintot kellene visszafizetni.

A szakember szerint az esetleges magasabb kamatok ellen lehet védekezni. A változó kamatozású hiteleket törlesztő háztartásoknak érdemes megfontolniuk, hogy szakértők segítségével a kölcsönt fix kamatozásúra cseréljék. Ezt különösen addig érdemes megtenni, amíg alacsonyak a piaci kamatlábak, és a hitel futamidejének fele még legalább hátravan. A fix kamatozású hiteleknél ugyanis nincs kamatkockázat, az esetleges későbbi kamat­emelkedés esetén sem változik a törlesztőrészlet. Ezáltal sokkal biztonságosabbak, kiszámíthatóbbak, mint a változó kamatozású konstrukciók, melyek januárban egyébként szinte el is tűntek. Mindössze 2,7 milliárd forint értékben folyósítottak ilyet, ami a teljes januári lakáshitel-kihelyezés négy százaléka. Trencsán Erika azt is hangsúlyozta, hogy hitelfelvétel előtt minden esetben alaposan mérlegelni kell, bármilyen kölcsönről is van szó.

– Egy-egy háztartásnak csak abban az esetben szabad több évre előre eladósodnia, ha valóban szükségük van másik lakásra vagy komolyabb beruházás személyi kölcsönből történő finanszírozására – emelte ki a szakértő. Nem szabad túlzásba esni, például hitelből megélhetési költségeket vagy fogyasztást fedezni. Az szintén fontos, hogy akik alapos mérlegelés után a hitelfelvétel mellett döntenek, nézzék át alaposan a bankok ajánlatait, mert valamennyi konstrukciónál, különösen a lakáshiteleknél nagyon jelentős eltérések lehetnek a bankok ajánlatai között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!