Gazdaság

2017.05.10. 18:50

Pontyból és keszegből tavaly a tervezett mennyiség dupláját telepítették

Vaskeresztes - Megtartotta hagyományos évértékelő küldöttgyűlését a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége. A szövetség vezetői beszámoltak az elmúlt esztendő történéseiről, és felvázolták az idei terveket.

Tóth Gábor

Seregi Miklós, a szövetség elnöke a kitüntetések átadásával nyitotta meg a küldöttgyűlést. Megyénk legmagasabb horgászati elismerését a Vas Megye Horgászatáért kitüntetést az idén Szekér Ferenc, a Szentgotthárdi HE leköszönő titkára, valamint Konyher Tivadar hivatásos halászati őr, a Rábapaty és Vidéke HE tagja érdemelte ki.

A kitüntetések átadását követően a megjelentek elfogadták a felügyelőbizottság 2016. évi jelentését, valamint a szervezeti életről, a működési tevékenységről és a gazdálkodásról szóló beszámolóját. A küldötteknek előzetesen írásban kiküldött részletes anyagból kiderült, hogy Vas megyében a szövetség kezelésében maradt minden horgászvíz, melyet az elmúlt évtizedekben is kezelt. A korábban meglévő horgászvizek mellett a tavalyi évtől a szövetség által kiadott területi jegyekkel horgászhatóvá vált a celldömölki tó és a Rába nicki gát alatti szakasza is a Rábakecöl és Kenyeri között található közúti hídig - utóbbi területre évtizedeket kellett várniuk a vasi horgászoknak.

A tavalyi év másik fontos eredménye, hogy folytatva az előző évek tendenciáját, tovább nőtt a horgászlétszám, valamint a vasi vizekre is többen váltottak területi jegyet a tagszervezetekben. Puskás Norbert ügyvezető elnök beszámolójából kiderült, hogy a a szövetség 2016-ban rekordlétszámot ért el a 7982 fős pecás tagsággal. Éves területi jegyet a felnőtt horgászok közül 2325-en váltottak, 293-mal többen, mint az előző évben.

Vas Megye Horgászatáért kitüntetésben részesült Szekér Ferenc és Konyher Tivadar Fotó: Tóth Milán

A tagság és a jegyváltók számának emelkedése a vízterületek halasításának növekedését is eredményezte. Pontyból tavaly a tervezett 28 ezer 200 kilogramm helyett 41 ezer 610 kiló került a vizekbe, vegyes és dévérkeszegből pedig 5 ezer 400 kiló helyett 12 ezer 130 kilogramm. A fogható méretű halak mellett 296 ezer 500 őshonos, előnevelt, négy-hat centiméteres halat (sebes pisztrángot, csukát, pontyot, keszeget) is engedtek a vasi vizekbe.

A szövetségi iroda hatékony munkáját bizonyítja, hogy az előző év végén csaknem 110 millió forint pályázati támogatást nyert el a szervezet a vasi horgászvizek fejlesztésére - a projekt 2017-ben és 2018-ban valósul meg. A szövetség költségtakarékos gazdálkodásának köszönhetően majdnem 4 millió forint elért eredménnyel zárta a tavalyi évet - derült ki Lukács Zoltánné gazdasági vezető beszámolójából.

A küldöttek elfogadták a 2017. évi programnaptárt, munkatervet és költségvetést. Döntés született több turisztikai szervezetbe történő belépésről, ez az elnyert TOP turizmusfejlesztési projekt sikeres megvalósításához feltétlenül szükséges volt.

A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége készülve a jövő évi tisztújítására jelölőbizottságot állított fel: Cziráky László elnök munkáját Pajtli Ferenc, Adorján Jenő, Garas Kálmán, Csupor Mihály segíti majd. A megnövekedett horgászlétszám miatt a Magyar Országos Horgász Szövetség választmányában két fővel képviselteti magát a vasi szövetség. Az országos választmányba Puskás Norbert ügyvezető elnök mellett Cziráky László, a Szentgotthárdi HE elnöke vehet részt, akit ha kell, Tóth Milán, a szövetségi iroda munkatársa helyettesíthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!