Gazdaság

2011.07.21. 17:04

Szeptember 1-től lép hatályba az álláskeresési ellátásról szóló rendelkezés

Az álláskeresési ellátás változására vonatkozó jogszabályi módosítás szeptember 1-jétől lesz hatályos; az álláskeresők maximum a minimálbért kapják majd meg - tájékoztatta a Foglalkoztatási Hivatal csütörtökön az MTI-t.

MTI

Az Foglalkoztatási Hivatal az MTI megkeresésére arról tájékoztatott, hogy szeptember elsejétől az álláskeresési járadékra az a nyilvántartott álláskereső lesz jogosult, aki az álláskeresővé válását megelőzően rendelkezik legalább 360 nap munkaviszonnyal, vagy olyan vállalkozói jogviszonnyal, amely után a munkaerő-piaci járulékát megfizetették, továbbá rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra nem jogosult, táppénzben nem részesül, munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre és a munkaügyi kirendeltség sem tud megfelelő munkát ajánlani.
Az álláskeresési járadék összege a járadék iránti kérelem benyújtását megelőző négy naptári negyedévben elért átlag járulékalapok 60 százaléka, maximum a jogosultság kezdő napján hatályos legkisebb munkabérnek megfelelő összeg lesz - olvasható a hivatal tájékoztatójában.
Példa szerint, az az ember, aki 200 ezer forintot keresett 78 ezer forintos járadékra lesz jogosult, mivel a bérének a 60 százaléka - 120 ezer forint - meghaladta a minimálbért.

Annak az embernek, akinek a fizetése a vizsgált időszakban 80, 90 majd 78 ezer forint volt, a járulékalapok 60 százalékos átlaga alapján mintegy 49 ezer forint jár majd.
Az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 90 nap lesz.
A közfoglalkoztatási ideje alatt a járadék folyósítását szüneteltetik.
A hivatal tájékoztatása szerint a járadék összegének kiszámítási módja nem változott. Az ellátás mértékének maximális összege viszont változik: korábban az álláskeresési járadék maximális összege a minimálbér 120 százaléka volt a folyósítás első időszakában, ez maximum 91 napig járt.

Szeptember elsejétől az álláskeresési járadék maximum a minimálbér összege lehet a járadék folyósításának teljes időtartamára. Szeptember elsejéig az álláskeresési járadék folyósításának második szakaszában a minimálbér 60 százalékát fizetik ki, függetlenül a munkáltató által közölt átlag járulék alaptól.

A hivatal közlése szerint a változás - az előző egy évet figyelembe véve - éves szinten közel 580 ezer álláskeresési ellátást igénylő személyt érinthet.
Bérpótló juttatásban, amely a jogszabály megjelenését követően foglalkoztatást helyettesítő támogatás elnevezést kap, az részesülhet, akik részére a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény értelmében a jegyző aktív korúak ellátására való jogosultságot állapít meg.

Annak az álláskeresőnek, aki nyilvántartásba került, "a felajánlott munkát, ide értve a közfoglalkoztatást is a jelenleg hatályos jogszabályok szerint azonnal el kell fogadnia" - áll a tájékoztatóban.
A foglalkoztatási és közfoglalkoztatási nyilvántartás a július 27-től lesz működőképes. A nyilvántartás a jogszabályban meghatározott szervezetek részére szolgáltat majd adatot, eltérő adattartalommal.

A nyilvántartás a bérpótló juttatásra jogosult személyekkel kapcsolatos, a közfoglalkoztatásba vonható álláskeresőkkel kapcsolatos és a közfoglalkoztatási munkalehetőségekről tartalmaz majd adatokat.

A hivatal tájékoztatása szerint a nyilvántartás célja, egyebek mellett: az álláskeresők munkaerő-piaci helyzetének javítása, a közfoglalkoztatásban való részvételük biztosítása, a közfoglalkoztatás megszervezése és a közfoglalkoztatás feltételeinek biztosítása, valamint a szociális ellátásokra való jogosultságot megállapító törvényben meghatározott jogosultsági feltételek fennállásának ellenőrzése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!