Gazdaság

2012.04.29. 08:00

Szombathely visszavárja a műszakiakat

Szombathely továbbra is visszavárja a más városokban végzett műszaki értelmiséget. Erről a város vezetői beszéltek a polgármesteri hivatalban rendezett karrierexpón, ahol a város öt legnagyobb cége informálta a fiatalokat és szüleiket.

Kiss Tamás

A jó hír az, hogy az öt legnagyobb szombathelyi vállalat, a BPW Hungária, a Delphi, a TDK-EPCOS, a JABIL és az LuK Savaria továbbra is fejleszteni szeretne, így továbbra is aktuális a helyi önkormányzat által még 2010 őszén Szombathely visszavár címmel elindított program. Ennek lényege szerint a város azon munkálkodik, hogy az érettségi után más városokban továbbtanuló szombathelyi és környékbeli diákok a felsőfokú tanulmányaik után lehetőleg térjenek vissza szülőföldjükre, s itt keressenek munkát maguknak. A kezdeményezéshez az említett cégek is örömmel csatlakoztak, annál is inkább, mert logikus módon a fejlesztések megvalósításához egyre és egyre több szakemberre, döntően mérnökökre, illetve más, a műszaki felsőoktatásban végzett dolgozóra van szükségük.

A korábbiakhoz hasonlóan szombati, immár negyedik karrierexpóra szóló meghívást is sok fiatal fogadta el, akik a polgármesteri hivatalban berendezett céges standoknál az álláslehetőségek mellett az elhelyezkedés feltételeiről, a szakmai gyakorlati és az ösztöndíj lehetőségről is informálódhattak.

S hogy milyen állásokra keresnek embert a vállalatok? Nos -  a teljesség igénye nélkül - az LuK fejlesztő-, szerszámkészítő- és gépészmérnökök mellett immár programozó matematikusokat és szimulációs mérnököket is keres. A Jabilnál más pozíciók ellett projekt- és folyamat-mérnökökre van szükség, ugyanígy hibaanalizáló, illetve diagnosztikai technikusokat is felvesznek. A TDK-EPCOS gépész-, villamos- és folyamatmérnöki, továbbá termékfejlesztő és konstruktőr mérnöki állásokat is kínál, a Delphi a karbantartó mérnökként végző fiatalok mellett a szerszámkészítők, az elektromos karbantartók és gépbeállítók jelentkezését is várja, a BPW Hungária pedig más nyitott pozíciók mellett gépészmérnököknek, karbantartómérnököknek, technológusoknak és szerszámkészítőknek kínál állást.

A rendezvényt megnyitó dr. Puskás Tivadar szombathelyi polgármester bevallotta, hogy a sorozat elindításakor olyan medencébe ugrottak fejest, amelyikről nem tudták, hogy van-e benne víz. Az elmúlt hónapok azonban visszaigazolták, hogy jó úton jár a város, amikor a vállalatokkal karöltve azon dolgozik, hogy a diplomásokat visszahívja Szombathelyre. Mint hozzátette: a közeljövőben 60 milliárd forint értékben valósulnak meg fejlesztések a megyeszékhelyen, s ezekhez sok-sok mérnökre lesz szükség.

Molnár Miklós alpolgármester ehhez annyit tett még hozzá, hogy a tervek szerint a Szombathely-Szentgotthárd-Zalaegerszeg tengely mentén záros határidőn belül létrejön az ország harmadik járműipari centruma,  s eme „kis Ruhr-vidék” is garanciát jelenthet a fiatalok számára arra, hogy igenis érdemes hazajönniük, hiszen itthon hosszú távon is megtalálhatják a számításaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!