Gazdaság

2015.02.11. 19:10

Szombathelyen is a mérnökök éve lesz az idei

Szombathely - A mérnökképzés elindulását méltatták a jelenlévők, valamint díjazták az elmúlt év legjobb vasi mérnökeit.

Budai Dávid

A Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségének (MTESZ) Vas Megyei Egyesülete, a Vas Megyei Mérnöki Kamara és a Vas Megyei építész Kamara szerdán tartotta meg a műszaki szakemberek fórumát. Az ülésen szó volt a kamarák előző évi tevékenységéről, és az idei év terveiről, feladatairól. Sorrendben ez volt a 19. közös rendezvényük, és a jövőben az a cél, hogy még többször találkozzanak, fejtette ki Kovács Jenő, az MTESZ Vas Megyei Egyesület alelnöke.

Harangozó Bertalan, a Vas Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja köszöntőjében a közigazgatási reformról és a küszöbön álló szombathelyi mérnökképzésről is beszélt, utóbbiról elmondta, hogy a város történetében is kiemelt fontosságú, hiszen számos pozitív következménye lehet.

Dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke elmondta: a 2014-és a 2015-ös év is a mérnöktársadalom fontos éve. Az alelnök szerint történelmi időket élünk, mivel a duális mérnökképzésnek önmagán túlmutató hatása lehet, hiszen valódi katalizátorként tud működni az oktatás a megye gazdasága szempontjából. A meginduló mérnökképzés elősegítheti a tehetségek itthon tartását, valamint utánpótlást tud biztosítani a mérnököknek is. Megemlékezett arról is, hogy éppen egy mérnök, Egri Balázs építész lett 2014-ben Vas megyében az év embere. Korábban a mérnökképzés megindulását némi szkepticizmussal fogadta, de mára már biztos a szeptemberi képzés elindulásában.

Lőrincz Csaba okleveles építőmérnök (balról) Kiemelkedő Mérnöki Munkáért emlékplakettben részesült. A díjat Nádor Istvántól, a Vas Megyei Mérnöki Kamara elnökétől vehette át szerdán Fotó: Gombás Mónika

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere dr. Kondora Bálint gondolatmenetét folytatva megjegyezte, hogy amikor két évvel ezelőtt kiderült, hogy helyi vállalkozók is segédkeznek a képzés elindulásában az egyetem mellett, akkor biztos volt benne, hogy a mérnökképzés elindulhat. Hozzátette: ő mentőorvosként optimistább az átlagosnál, de mint elmondta, nem volt egyszerű eljutni idáig, de sikerült, ráadásul eddig 221-en jelezték, hogy szeretnének jelentkezni a gépészmérnökképzésre.

A polgármester hangsúlyozta: 2015 az építés éve lesz Szombathelyen, hiszen az elmúlt évtizedek legnagyobb beruházásai, mint a Haladás sportkomplexum, a fedett uszoda, illetve egyes városrészek megújítása is elkezdődik idén. Meglátása szerint mindezt mérnöki munka nélkül nem tudnák elérni.

Dr. Puskás Tivadar megköszönte a mérnökök eddigi munkáját és arra kérte a megye szakembereit, hogy segítsék a beruházások tervezését és lebonyolítását, hogy sok-sok év múlva büszkék lehessünk arra, hogy a mi mérnökeink végezték ezeket a munkákat.
Kovács Jenő megemlítette, a mérnökök felszálló ágban vannak az utóbbi öt évet tekintve, remélik, hogy ez a változás a jövőben is tartós lesz. Hozzátette: a mérnökképzés ötlete már tizenöt évvel ezelőtt felmerült, és úgy néz ki, végre meg is valósul. A köszöntők után rendhagyó módon átadták a kitüntetéseket az elmúlt évben kimagasló munkát végző öt szakembereknek.

A Vas Megyei Építész Kamara díját Takács András kapta. A Vas Megyei Mérnöki Kamara elismerését Wagner József, Déri Lajos, Kapolcsi Imre, Lőrincz Csaba vehette át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!