Gazdaság

2015.02.05. 17:14

Talajművelés nélkül nem kerül jó étel az asztalra: konferenciáznak a vasi agrárium szereplői

2015 a talajok nemzetközi éve az ENSZ közgyűlés döntése értelmében. Ezzel a címmel csütörtökön és pénteken konferenciát tartanak a vasi agrárium szereplői.

Az első napon többek között szó volt a repce védelméről, a termőföld tápanyag-utánpótlásával kapcsolatos problémákról és a raktári kártevőkről. Egészséges talajokat az egészséges életért – ez a mottója a kétnapos rendezvénysorozatnak. A program célja, hogy felhívja a figyelmet a tudatos és fenntartható talajművelés és tápanyag-gazdálkodás fontosságára. A termőföld Magyarország egyik legfontosabb természeti kincse, ennek védelme létfontosságú – mondta köszöntőjében Harangozó Bertalan kormánymegbízott.

- Az elmúlt években a termőföld védelme nem kapott kellő hangsúlyt. A fogyasztói társadalom el van foglalva a maga mindennapi kérdéseivel, és stratégiai problémákkal ritkán szembesül - fogalmazott.

Az eseményen elhangzott, hogy a termőföld védelme az élelmiszerlánc első és egyik legfontosabb eleme. Szalkai Gábor, a FM Élelmiszerlánc Felügyeleti főosztályának vezetőhelyettese szerint a kormány 2012-ben fogadta el az élelmiszerlánc-biztonsági stratégiát, amely a következő tíz évre határoz meg feladatokat. Ezek egyike, hogy egészséges termőföldből kiváló minőségű és megfelelő mennyiségű élelmiszer kerüljön az élelmiszerboltok polcaira.

Harangozó Bertalan, Vas megyei kormánymegbízott. Fotó: SZMK

„Lehetőleg ez az élelmiszer hazai legyen és ne dőljünk be az olcsó importtermékek, esetleg silányabb minőségű élelmiszerek csomagolásának. Úgy gondolom, hogy mindenkitől tudatosságot és felelősséget várhat el nemcsak a kormány, hanem mindenki saját magával szemben" - nyilatkozta Szalkai Gábor,.

Az eseményen elhangzott: az élelmiszer az elsődleges orvosság, azok vagyunk, amit megeszünk. Ezért is fontos, hogy ne rontsuk a termőföld minőségét, hiszen így tudjuk csak megőrizni termőképességét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!