Gazdaság

2006.06.15. 22:00

Támad a burgonyavész

Mórocz Zsolt

A burgonya második kenyerünk, betegségekre és leromlásra fogékony növény. A burgonyabogár elleni védekezés - miután 1947-ben Héderváron megtalálták - napjainkban már természetes. A burgonya-vészt, vagy más szóval a fitoftórát többnyire csak késõn ismerik fel, pedig a legsúlyosabb gombabetegség.
A quotvészquot elnevezés nagyon találó, mert csapadékos nyarakon letarolja a burgonyát. A népi bölcs megfigyelés egyszerûen fejezi ki a kórképet, quota krumplit megvágta a ködquot.
A gomba elsõsorban a lombozatot támadja, de késõbb átterjed a gumóra is. A tünetek a levelek csúcsán jelentkeznek, barna, nyirkos, állandóan növekvõ foltok formájában. A barnulás az egész felületet ellepheti. A levél ráncosodik, feketedik, és az idõjárástól függõen, nedves idõben rothad, szárazságban szárad. A barna folt és az egészséges zöld rész határán - esõs idõben vagy a reggeli harmat alkalmával - vékony, fehér sáv húzódik végig a levélfonákon. Ez a porcukorszerû kórkép a gomba szaporítóképlete.
A gomba a növény szárát is megtámadja, és a barnulás teljesen körülöleli azt. A betegség átterjed a gumóra, amelyen elõbb fényes, majd sötétszürke, kemény tapintású foltok találhatók. A gumót átvágva láthatjuk, hogy a foltok alatt barnuló mezõk mélyednek a húsba. A megtámadott folton a héj repedezik, és egyben utat nyit más, rothadást elõsegítõ gombáknak és baktériumoknak. A burgonyavésszel fertõzött gumó tartósan nem tárolható. A betegség rendszerint csak a virágzás kezdetétõl és csapadékos idõjárásban veszélyezteti a növényt. Száraz, meleg idõben a járványveszély megszûnik. Csapadékos, mérsékelt melegben 5-7 nap alatt az egész lombfelület elpusztulhat.
A burgonyát vetésforgóban termeljük. A növényt a tenyészidõszak alatt tartsuk gyommentesen. Esõs idõszakban vegyszeres védekezésre van szükség. Az elsõ tünetek megjelenésekor azonnal permetezzünk, és hajlamosító idõjárás esetén 7-8 naponta ismételjük a védekezést. A burgonya-vész ellen réztartalmú, rézpótló és kombinált szereket használjunk. A betegség ellen közel ötven készítményt engedélyeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!