Gazdaság

2014.06.19. 14:15

Tanulmányúton a növényvédők

Szombathely - A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas Megyei Területi Szervezete az elmúlt hetekben két szakmai utat szervezett tagjainak.

Peltzer Géza

Először Ausztriában az ATC-Agro Trial Center GmbH parndorfi telephelyét látogatták meg. A telepen növényvédelmi kísérleteket folytatnak, méghozzá úgy, hogy nemcsak a kultúrnövényt vetik el, hanem a gyomokat is. Így minden parcella azonos gyomflórával rendelkezik, és minden kísérleti gyomirtó azonos eséllyel indul. A betegségekre érzékeny növényeket vetnek, és ha kell mesterségesen is fertőzik őket. Teljesen objektíven lehetett összehasonlítani a különböző növényvédőszereket.

Növényvédők a Felvidéken. Rendszeresen tartanak szakmai utakat (Fotó: Both Gyula)

 

Néhány nap múlva indult a csapat a Felvidékre. Útközben tisztelegtek Malonyán Ambrózy-Migazzi István, a virágos gróf emlékének szlovákiai kastélyában és arborétumában. Nagyon szép rend és új beültetések fogadták a látogatókat, a Nyitrai Erdészeti Akadémia idegenvezetésével. A Lomnici csúcsra menet lesújtó látvány volt a hurrikán nyomait látni, a Dunajec folyón 15 kilométeres tutajozás, majd Olubló vára, Késmárkon a fatemplom, az új evangélikus templom és Thököly Imre fejedelem sírjának meglátogatása következett.

Both Gyulától, a kamara elnökétől megtudtuk, hogy idén újra rajzik a puszpángilonca, és ez már a második nemzedéke. A vasi szőlőket pedig a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó phytoplazma veszélyezteti, ezért a terjesztő kabócákat irtani kell. Ezekkel kapcsolatban a növényvédő kamara bárkinek szívesen ad tájékoztatást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!