Gazdaság

2017.03.27. 16:00

Téli álmából ébred a mező, reménykednek a vasi termelők

Megyei körkép - A vadonatúj termelési év új elvárásokkal - biztató reményekkel tölti el a mezőgazdaságból élő termelőket.

Magyar Agrárkamara

Az őszi vetések területe évről évre 70-80 ezer hektár körüli, amely őszi búzából, repcéből, őszi árpából, tritikáléból és a minimálisra csökkent rozs területeiből áll. A 2016-os őszi vetési adatokból megállapítható, hogy a búza és az őszi árpa területi részesedése újra növekedett, míg a repce részaránya tovább csökkent. Jóval több lett volna az őszi vetés, főleg a repce és a búza aránya, ha a talajok elmunkálása nem okozott volna olyan sok gondot. Rossz hír a termelőknek, hogy az amúgy is gyenge és későn vetett repcék egy része bizonyára kifagyott.

A kimondottan száraz január és február lehetőséget adott a korai műtrágyaszórások - fejtrágyázások - elindítására az őszi vetéseken. Akik időben, még a fagyott talajon el tudtak indulni, azok földjén nem tapasztalhatóak a "tankcsapdaszerű" taposási károk.

Másik jellegzetesség, hogy idén is rengeteg a sárguló gabonatábla. Ez egyértelműen tápanyaghiány miatt van.

A léghőmérséklet február végétől magasabb, mint a sokévi átlag, ugyanúgy, mint az előző télen. A növény már fejlődne, de a talaj még hideg.

Az is megfigyelhető, hogy amíg a gazdák a búzának, a repcének megadják ősszel a szükséges tápanyagot, addig a rozs, az árpa és a tritikálé mostohanövény. Nem véletlen, hogy éppen ezek a növények mutatják a sárguló tüneteket. Nincs más teendő, amint rá lehet menni a földre, azonnal kapják meg a nitrogén fejtrágyát, lehetőleg fokozatosan és több részletben.

A farkasordító hideg miatt bízhatunk benne, hogy kisebb lesz a fertőzési nyomás az őszi vetésű növényeken, de a gyümölcsfákon és a szőlőben is. A határ idén is - várhatóan - jóval korábban zsendül, mint az megszoktuk. A repcék minél előbb "kívánnák" a regulátoros kezeléseket. Öt Celsius-foktól a metkonazol+mepiquatklorid kombináció használata javasolt, 10 fok felett már a difenokonazol+paklobutrazol is kitűnő választás.

A kimondottan száraz január és február lehetőséget adott a korai műtrágyaszórások elindítására az őszi vetéseken Fotó: VN-archív

A repceszár-ormányos az éjjeli fagyokkal visszahúzódik, majd nappal újra megjelenik - folyamatos és elhúzódó betelepülésre kell felkészülni. Célszerű ezért a felszívódó és a gázosodó klórpirifosz hatóanyagot használni - egy új kombinációban béta-ciflutrinnal együtt -, mivel ezt a szert csak a repce rejtett bimbós állapotáig szabad felhasználni!

Különösen szépek idén azok a repceterületek, amelyeket ősszel metkonazol+mepiquat-klorid, vagy paklobutrazol és difenokonazol hatóanyagokkal kezeltek.

A gyomirtások hatása általánosságban kedvező: a metazaklor+quinmerak, valamint a megye szerves anyagokban jobban ellátott területein alkalmazott dimetaklor+klo-mazon hatóanyagok kiváló gyomirtó hatásúak.

Elterjedten alkalmazták a termelők tavaly ősszel is a Clearfield technológiát. Ezt a kezelést a növény 2-4 leveles állapotánál alkalmazzuk imazamox és metazaklor hatóanyagok használata mellett.

Várjuk türelmetlenül az egyre jobb időt, a napsütést, a meleg, "böjti" szeleket, közben egy-egy áztató esőt, hogy a tavaszi munkák és a növények teljes lendülettel beindulhassanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!