Gazdaság

2012.03.23. 12:15

Tényleg 6 százalékos reálkereset növekedés volt 2011-ben?

A nemzetgazdasági nettó átlagkeresetek 2011-ben 9,9 százalékkal emelkedtek az előző évhez képest, amely 3,9 százalékos infláció mellett 5,8 százalékos reálkereset növekedésnek felel meg - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI-vel a KSH adataira hivatkozva.

MTI

Az NGM közleménye szerint ennél is kiemelkedőbb adatok figyelhetők meg a családok jövedelmeinél. Az arányos, egykulcsos adórendszerbe beépített családi kedvezmény hatására, a három vagy annál több gyerekesek reálkeresete kimagasló mértékben nőtt, pontosan 19 százalékkal haladta meg a 2010-es szintet.

A tárca kiemeli: a reform sikerét mutatja, hogy a munkapiaci mutatók az arányos, egykulcsos adó bevezetését követő 2011-es évben a legnehezebb piaci helyzet ellenére is kedvezően alakultak.

A Központi Statisztikai Hivatal honlapján közölt adatok szerint az alkalmazásban állók nettó keresete – a családi kedvezmények hatását is figyelembe véve – 9,9 százalékkal, 145.800 forintra nőtt 2011-ben 2010-hez képest. A keresetek vásárlóértéke, a fogyasztóiár-index 3,9 százalékos növekedése mellett, 5,8 százalékkal emelkedett.

A legmagasabb, 23,6 százalékos korrigált nettókereset-növekedés, illetve 19 százalékos reálkereset-növekedés a három- és annál több gyermekes családoknál jelentkezett, a gyermektelen családok esetében a növekedés 5,3, illetve 1,3 százalék volt.

A KSH megjegyzi: a személyi jövedelemadó-rendszer 2011. évi változása – az egységes 16 százalékos adókulcs és a családi kedvezmények bevezetése – miatt új számítási módszerrel vizsgálta az intézkedéseknek az alkalmazásban állók nettó, illetve reálkeresetére gyakorolt hatását. Ez a mikroszimulációs modellen alapuló módszertani fejlesztés lehetővé tette a nettó és a reálkeresetek alakulásának gyermekszám szerinti negyedévenkénti becslését a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési szférában, illetve a megfigyelt nonprofit szervezeteknél teljes munkaidőben alkalmazásban állók körében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!