Gazdaság

2017.04.05. 18:05

Toboroznak szüretelni - A turizmusban is vannak kiemelt lehetőségek nyárra

Körkép - Lehet plusz 40 °C vagy rekordhideg júliusban, vagyis hozzon bármilyen időjárást a nyár, biztosan szükség lesz pluszmunkaerőre az agráriumban és a turizmusban.

Bakos Ágnes

ITTHON

Elvétve akad csak hazai szezonális munkaajánlat az agráriumban. Az ok egyszerű, és több szakportál is felhívta rá a figyelmet: a közfoglalkoztatási program rugalmasan kiszolgálja a mezőgazdaság szezonálisan kiugró munkaerő-szükségletét. Igaz ez természetesen az agrárium kézimunkaerő-hiányára is. Az előzetes összegzések szerint idén májusra 231 közmunkást igényeltek a mezőgazdasági foglalkoztatók, de az idő előrehaladtával érezhetően nő az igény a szezonális munkaerő iránt. Például augusztusra már 2408 kisegítőre van szükség országszerte. Az őszi betakarítás idejére is szép számmal érkezett már kérvény munkaerő kiközvetítésére: szeptemberre 2167, októberre 1892 embert alkalmaznának. Ez a hazai helyzet.

Elkelnek a dolgos kezek a szezonban, legyen szó szüretről, aratásról, betakarításról, de már most is van munka az agráriumban Fotó: Shutterstock

A SZOMSZÉDBAN

Nem kell messzire utaznia annak, aki a hazainál jobban fizető mezőgazdasági munkát keres. Nincs sok elérhető ajánlat - egyelőre, de várhatóan egyre több lesz a lehetőség, ahogy telnek a hetek, érnek a gyümölcsök.

Jelenleg egyetlen azonnali kezdéssel ajánlott lehetőség kínálkozik az egyik legnagyobb állásportálon: ausztriai szőlőmunkára keresnek férfi munkaerőt. Szőlőskertekben adódó munkákat végez a magyar cég, ezekhez toboroznak. Elvárás, hogy megbízható legyen, jó fizikummal rendelkezzen, és legyen kitartó. A német nyelv ismerete nem feltétel, csak előny - ahogy az a külföldi mezőgazdasági munkáknál lenni szokott.

Szinte hihetetlen, de vannak még olyanok, akik ilyen, szezonális munkaközvetítésen akarnak nyerészkedni, becsapják a munkakeresőt. Vannak intő jelek, amelyeket nem érdemes figyelmen kívül hagyni. Például ha az ajánlat szinte mindegyik szavában látunk helyesírási hibát... Legyen gyanús a túl magas fizetési ajánlat is - erre rendszeresen felhívják a figyelmet a munkaerő-közvetítők is.

FAGYIS

A hirtelen jött, szinte nyarat idéző meleg időben sorban nyílnak a fagylaltozók, megkezdik a szezont a kávézók teraszai, kikerülnek a székek, asztalok. Az első tavaszi hetekben a meglévő létszámmal meg tudják oldani a pluszforgalmat, aztán sorban megjelennek az eladói, vendéglátói állások - dömpingre majd június elejétől számíthatunk.

DUPLA SZEZON

Májustól szeptemberig szólnak a most elérhető balatoni ajánlatok: szállodákba keresnek szobalányokat. Aztán a télen ausztriai munkalehetőség a második szezon. Előny a szakmai tapasztalat, de pályakezdők jelentkezését is várják - legalábbis ennél az ajánlatnál.

HAJÓ

Aki a szomszéd lakótelepi vagy egy balatoni fagyizónál messzebb keres vendéglátói idénymunkát, az jó, ha tudja, hogy indulnak az európai folyami hajók. Németország, Ausztria, Franciaország is helyszín. Keresnek szakácsokat, sommelier-ket, szobalányokat is. Az azonnali kezdés adott, a hajós szezon novemberig tart. Ezeknél az ajánlatoknál feltétel már a nyelvtudás: akár német, akár angol, olykor mindkettő. Jellemző elvárás a vendéglátós végzettség és szakmai tapasztalat, hiszen egy több hónapos, szinte szünet nélküli munkavégzésre nem érdemes teljesen kezdőként jelentkezni. Természetesen érvényes útlevél és érvényes egészségügyi vizsgálat feltétele a hajós munkának. A hosszú távollét (sok hónapos szezon) kellemetlenségeit csaknem félmillió forintos havi fizetés ellensúlyozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!