kereslet-kínálat

2019.03.06. 14:17

Tovább drágulhatnak a lakások

Tovább emelkedhetnek az ingatlanárak az Árminimum Ingatlanpiaci Kínálati Index alapján, amely szerint februárban éppen annyi használt lakás vagy ház kelt el a piacon, mint amennyi új hirdetés jelent meg.

Az Árminimum.hu üzemeltetője, a Reálmonitor Kft. szerdai közleménye szerint februárban a hasonló méretű és fekvésű eladó, illetve kiadó lakások eladási árának és bérleti díjainak összevetéséből számított index 1 volt az egy évvel korábbi 1,25-tel szemben. Egy éve tehát több lakás került a piacra, mint amennyi elkelt.

Kiemelték: a kínálat csökkenése Budapesten különösen nagy, itt februárban csak 0,96 pontot mutatott az index, szemben a tavaly februári 1,33-mal. A fővárosban február volt a nyolcadik egymást követő hónap, amikor kevesebb használt lakás került a piacra, mint amennyit megvettek, az elmúlt nyolc hónapban, tehát, folyamatosan szűkült a kínálat – ismertették.

A megyeszékhelyeken ennél lényegesen kisebb a kínálat visszaesése, tavaly februári 1,14-es mutató csak 1,023-ra csökkent.

Az ingatlanok megvételével és bérbeadásával elérhető hozam a felmérés szerint tovább csökkent, miután a bérleti díjak lassabban követik a lakásárak emelkedését.

Az index a teljes magyar piacon a januári 5,86 százalékról 5,74 százalékra csökkent; ezen belül Budapesten az index a januári 5,29 százalék után 5,22 százalékra esett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában