Gazdaság

2009.02.18. 03:28

Túzokszámlálás

<b>Körkép </b> - Két védett, illetve fokozottan védett madárfaj állományát ellenőrizték a közelmúltban a szakemberek, a túzokok különösen is szépen gyarapodtak az utóbbi esztendőkben.

Vas Népe

1990-ben a természetvédelem több évtizedes erőfeszítéseinek köszönhetően a madarak egyedszáma 1100-1200 példány körül stabilizálódott. A mostani növekedés azért is számít különösen jó eredménynek, mert a 20. században ez a pusztai madárfaj - a túzok Európa legnagyobb testű madara - egész Európában megfogyatkozott, egyes országokban a kipusztulás szélére jutott, vagy végleg el is tűnt. A nagy túzok Magyarországon 1970 óta fokozottan védett, eszmei értéke a legmagasabb kategóriát jelentő egymillió forint.

Időközben sasok egyidejű, úgynevezett szinkron megfigyelését végezték az Őrségi Nemzeti Park munkatársai Vas megyében. Azonosító kódokat tartalmazó térképpel, felmérőlapokkal, távcsövekkel szálltak ki a szakemberek a rétisasok megfigyelésére a Rába mentén és a környező erdőségek közelében, a legjobb táplálkozó- és fészkelőterületek környékén, azonos időszakban. A cél a megye rétisasállományának ellenőrzése volt.

A csúcsragadozók fontos szerepet töltenek be a természeti rendszerekben, hiszen zsákmányállataik természetes szelekcióját végzik, egyben nagyszerűen jelzik a természeti környezet egyensúlyi helyzetét is - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!