Gazdaság

2016.12.27. 19:26

Újabb kormányzati támogatást kapott Kőszeg – A Jurisich és a Nagy László EGYMI épülete is megújulhat

Kőszeg - Nagyszabású fejlesztések valósulhatnak meg Kőszegen: a napokban hozták nyilvánosságra, hogy két nagy hírű intézmény is sikerrel pályázott központi támogatásra, melynek köszönhetően energetikai korszerűsítést hajthatnak végre.

Cseszkó Tamás

A jó hírt Ágh Péter országgyűlési képviselő, Rozmán László, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tankerületi igazgatója és Huber László polgármester jelentették be, akik meglátogatták a kedvezményezett intézmények vezetőit. - Az már korábban kiderült, hogy a domonkosok 500 millió forint értékben valósíthatnak meg a jövőben iskolafelújítást Kőszegen - emlékeztetett a képviselő, hozzátéve, hogy most újabb két, nagy hírű intézmény jutott központi forráshoz a városban.

A Vas megyei oktatási intézmények épületenergetikai fejlesztése című projekt keretéből a Jurisich Miklós Gimnázium 420 millió, a Nagy László EGYMI kőszegi kollégiuma pedig 113 millió forintnyi fejlesztési lehetőséghez jutott. - Bízom abban, hogy a munkálatok révén ismét sikerül jó és maradandó dolgokat alkotni Kőszegen, amelyek majd az új nemzedéket szolgálhatják - tette hozzá Ágh Péter. Elhangzott: a központi támogatások eredményeképpen a következő években több mint egymilliárd forint értékben valósulhatnak meg olyan beruházások, amelyek a városban tanuló fiatalok érekében történnek.

Fotó: Ohr Tibor

Keszei Balázs, a Jurisich Miklós Gimnázium igazgatója is örömmel fogadta a jó hírt, mint mondta, a támogatási döntés már megszületett, kezdetét veheti a tervezés, a tervdokumentáció, majd a közbeszerzési eljárás, és júniustól pedig el is indulhat a kivitelezés. Az igazgató becslései szerint 2018-ra készül el a beruházás, mely a tervek szerint tartalmazza a tetőfelújítást, a napelemes rendszer felszerelését, valamint a homlokzat és a nyílászárók cseréjét is. Az épület  egyébként 110 éves, a nyílászárók eredetiek, 1908-ban építették be őket. A homlokzatot 1977-ben újították fel, a tetőt soha, így minden nagyobb esőnél beázik a gimnázium, a csatornákat és a szegélyeket is megette az idő vasfoga.

Azt már Rozmán László tankerületi igazgató tette hozzá, hogy az elmúlt időszakban több felújítás is volt a Jurisichban: 250 millió forintos pályázati forrásból újult meg a kollégium épülete, a város pedig saját erőből tette rendbe a sportpályát. - Bár a kőszegi önkormányzat már nem fenntartója az intézménynek, büszke vagyok arra, hogy a KLIK-kel közösen nemrég egy vizesblokk felújítását is kieszközölhettük - mondta Rozmán László. Ugyancsak nyertes pályázattal büszkélkedhet a Nagy Lászó EGYMI kőszegi kollégiuma, az épület felújítására 113 millió forintot nyert az intézményfenntartó.

Fotó: Ohr Tibor

Nagy Gábor, az intézmény vezetője elmondta: a kapott forrásból a kollégiumot teszik majd rendbe. A 26 éves épület nyolcvan általános iskolás gyermeknek ad otthont, az épület állaga felújításra szorul. - A hőszigetelés korszerűsítésével, a napelemek felszerelésével várhatóan csökkennek az energetikai kiadások is - mondta az intézményvezető. Huber László polgármester bejelentette: az intézményi  pályázatokon túl a napokban jutott el hozzájuk a kormány  döntéséről szóló jó hír is, miszerint 100 millió forintos fejlesztési támogatásban részesítik a kőszegi önkormányzatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!