Gazdaság

2012.02.14. 07:12

Uniós feketelistán Magyarország

Magyarország is szerepel azon uniós országok között, amelyekben az Európai Bizottság szerint a legjobban megbomlott a gazdasági egyensúly és ezért a lehető legsürgősebben be kell avatkozni a helyzet rendezése érdekében - írja a keddi Napi Gazdaság, az olasz Corriere della Sera által megszerzett listára hivatkozva.

MTI

Az Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztos által szerdán az Európai Parlamentben ismertetendő listán Magyarországon kívül Ciprust, Olaszországot és Spanyolországot sorolják a legrosszabb helyzetben levők közé. (Az uniós szakértők tíz indikátor alapján értékelik az egyes országok makrogazdasági állapotát a decemberi EU-csúcson elfogadott monitoring rendszerben.)

A feketelistára került négyes mellett öt országot sorolt az EB a megfigyelés alá vonandók közé, ezek: Franciaország, Belgium, Nagy-Britannia, Szlovénia és Bulgária. Dánia, Finnország és Svédország esetében még felfüggesztették annak eldöntését, hogy milyen eljárást indítsanak. (Azokat az országokat, amelyeknél már zajlik valamilyen uniós mentőakció - Görögország, Írország, Portugália, Románia - nem vették figyelembe a mostani vizsgálódásoknál.)

A jelentés az uniós pénzügyminiszterek jövő heti ülése elé kerül, és az európai szemeszter gyakorlata szerint az első félévben kell kidolgozni és elfogadni azokat a javaslatokat, amelyeket a feketelistás országoknak jövőre be kell vezetniük - emlékeztet az olasz napilap a Napi Gazdaság szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!