Gazdaság

2006.10.26. 02:29

Úton a vállalkozás felé

Szombathely - Második szakaszához érkezett az a HEFOP által támogatott képzési program, amely a nők munkaerőpiacra való visszatérését ösztönzi. Az egyik lehetséges megoldás az önálló vállalkozóvá válás.

Tersztyánszky Krisztina

Az egyik megoldás, a vállalkozóvá válás lehet számukra az, ami rugalmasabb időbeosztást, nagyobb önállóságot tesz lehetővé. Ehhez azonban a legtöbben bátortalanok, vagy nélkülözik a szükséges ismereteket.

A háromszor hat hónapos futamidejű projekt ezt a kört segíti a vállalkozói ismeretek megszerzésével, illetve a vállalkozói mentalitás erősítésével.

Hutfleszné Horváth Katalin, a projektgazda Régiófókusz Kht. munkatársa elmondta: a projekt első szakasza lezárult. Ennek keretében választották ki azt a huszonkét főt, akik részt vehetnek a képzésen.

A hirdetések és megkeresések nyomán több mint százan érdeklődtek, akik közül előzetes szűrés, alkalmassági teszt és személyes konzultációk alapján választották ki a csoport tagjait. A napokban megkezdődött modul rendszerű képzés során a hallgatók 90 órában vállalkozási és marketing alapokat, további 80 órában pedig környezetvédelmi, számítástechnikai és európai uniós ismereteket tanulnak. A tanfolyam zárásaként mindenki a saját igényeire szabott üzleti tervet készít majd.

A képzés ideje alatt a résztvevők havi 41 ezer forintos megélhetési hozzájárulást kapnak, a kisgyermekesek számára pedig szakszerű gyermekfelügyeletet is biztosítanak a program szervezői. A megye egész területéről érkező hölgyek többsége 30 és 50 év közötti, zömükben középiskolai végzettséggel rendelkeznek.

Adrienn négy évig dolgozott pedagógusként, de tudva, hogy komoly társkapcsolatban él, munkáltatói mindig csak egyéves szerződést kötöttek vele. Most második kisfiával van gyesen, s megint azzal kell szembesülnie, hogy egy hónap múlva lejár a munkaszerződése. Mivel szeretne még gyermeket, de részmunkaidős állást nehéz találni, úgy döntött, továbbképzi magát, és a kötetlenebb időbeosztást lehetővé tevő számítástechnikai szolgáltató vállalkozásba kezd. Ehhez szeretné megszerezni a szükséges ismereteket, amiket később akkor is tud majd hasznosítani, ha netán mégsem vállalkozóként keresi a kenyerét.

Ugyancsak humán szakos főiskolai végzettséggel a középkorú Évának is nehéz az elhelyezkedés: a legtöbb helyen szívesebben alkalmaznak fiatalokat, túlképzettségére hivatkoznak. Régóta érdeklik a biotermékek, s férjével együtt eddig csak a tapasztalatlanság riasztotta vissza egy üzlet nyitásától. A tanfolyam - véli - jó alkalom arra, hogy megerősödjön az elhatározása, és megfelelő alapokat kapjon egy időtálló vállalkozás elindításához, amellyel talán majd felnőtt lánya jövőjét is meg tudja alapozni.

Andreának a többiekkel szemben már van vállalkozói múltja, jól menő üzletét azonban ikergyermekei születésekor fel kellett adnia. Azóta sokat változott a világ, nem látja át az új működési, adózási szabályokat, pályázati, hitelfelvételi lehetőségeket. Kapóra jött számára a kurzus, ahol a meglévő szakmai tudás mellé megszerezheti azokat a korszerű vállalkozói ismereteket, melyek birtokában tavasszal megnyithatja önálló, nagyobb volumenű szépségszalonját. Andrea nagyon jól érzi magát a tanfolyamon, melynek időbeosztását úgy alakították ki, hogy a kisgyermekes anyák számára sem okoz gondot a heti két képzési alkalom. Andrea azt is pozitívumnak tartja, hogy a tanfolyam résztvevői kezdettől tudják egymásról, kinek mi a konkrét elhatározása, így más-más vállalkozási területekbe is bepillantást kaphatnak.

A képzés, melynek anyagát a Régiófókusz Kht. tanárai dolgozták ki, tavasszal véget ér, s átadja a helyét a projekt harmadik szakaszának. Ez lesz az úgynevezett utánkövetési szakasz, melyben a szakemberek a már elinduló vállalkozásokhoz adnak majd szakmai tanácsokat, mentori segítséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!