Gazdaság

2013.02.18. 12:10

Vállalkozói tanulmányutak Ausztriába

Tizenhárom kistérség, köztük a kőszegi is bekapcsolódott abba a határon átnyúló magyar-osztrák Regionet Aktív projektbe, amelyik a vállalkozókat próbálja közel hozni egymáshoz. Milyen eredményeket hozott a négy esztendő? Lesz-e folytatás?

Némethy Mária

Egymillió eurót nyert a közös magyar-osztrák pályázat, amelyik a határtérség gazdasági dinamikájának élénkítését célozta meg. Ebből 60 millió forint jutott a kőszegi kistérségnek gazdasági hálózatok kiépítésére, fejlesztésére - hallom Szárnyas Jánostól a Kőszegi Kistérség Vállalkozói Platformjától.

Szárnyas János régiós vállalkozói esten összegezte Kőszegen a Regionet Aktív eddigi eredményeit (Fotó: Kiss Teodóra)

Mi mindenre fordították a pénzt? Tanulmányutakat szerveztek. Osztrák vállalkozók jöttek Magyarországra, magyarok  mentek át Ausztriába.

- Ezek nagyon jól sikerültek, sokféle ötlettel gazdagodva tértünk haza - folytatja  Szárnyas János. - Birkfeldbe tanulókkal mentünk, komplett autószalont láttunk. Jég által megvert autót javítottak úgy, hogy nem kellett az egész kocsit újrafesteni. Aztán láttunk 300 ezer autógumit. Számítógépen tartják nyilván a tulajdonosaikat, a gumitípusokat. Ez nagyon kényelmes megoldás. Az autósok csak odagördülnek a szalonhoz, s amíg megisznak egy kávét, már le is cserélték, be is tárolták autójuk gumijait.

Jártak osztrák asztalosműhelyben is, hallottak előadást az osztrák vállalkozói kamarában arról, mit is jelent ott a duális képzés.

- Nagyon régóta szeretnénk elérni itt Magyarországon, hogy a szakmunkás tanulók tanulmányaik nagyobbik részében gyakorlaton legyenek, a szakmát, és ne elméletet tanuljanak. Ausztriában így van. Jobbára télen két hónapot töltenek a diákok iskolában, foglalkoznak az elmélettel, a többi időt vállalkozónál töltik el. Bevonják őket a munkába, s ezt díjazzák is nekik. Az első évben 40, a másodikban 60, a harmadikban 90 százalékát kapják meg az alapbérnek. Az is nagyon jó, hogy csak három éven át tanulnak.

A projekt keretében az egyik legsikeresebb vállalkozásuk volt, amikor felsőtagozatos fiúk-lányok körében népszerűsítettek szakmákat. Kőszegen akkor folyt a Jurisics vár felújítása, ahol több szakmával (burkolóval, villanyszerelővel, kőművessel, asztalossal, festő) ismerkedhettek a gyerekek, kötelező volt segíteniük is.   Ugyancsak a projekt keretében sikeres tanfolyamokat szerveztek. Volt motorfűrész tanfolyam, kisgépkezelői, tűzvédelmi és elsősegélynyújtói is.

Lesz-e folytatás?

- Igen, lesz, ez már egészen bizonyos, múlt csütörtökön Kőszegen is tárgyaltunk róla - mondta el végül Szárnyas János.

- Szeretnének áthidaló pályázatot benyújtani. Június végén lejár a jelenlegi pályázatuk, az Európai Unió 2014-ben induló új gazdasági ciklusa miatt kimaradna majdnem egy év. Folyamatosságot akarnak, a kialakult jó kapcsolatok megőrzését.

 

A Regionet Aktív program térségét tartományok, megyék alkotják. A térség tartós gazdasági fejlődése a határtérség gazdaságszerkezetére jellemző kis- és középvállalkozásokra alapozódik. A projekt vezető partnere az alsó-ausztriai Industrieviertel Regionális Fejlesztési Szövetség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!