Gazdaság

2017.01.17. 17:50

A vaskeresztesi szőlőkben van olyan gazda, aki tavaly nem túl sokat szüretelt

Vaskeresztes - Kevesebb szőlőből, de jó bor várható a tavaszi versenyeken az egyik vashegyi borász szerint. Ez egyébként országos tendencia is.

Turbók Attila

- Az már napjainkban is látszik, hogy jónak mondható a bor, de a mennyiség bizony nagyon kevés - jelentette ki Mittlné Ódor Anita vaskeresztesi borász. A szakember hozzátette: a maradék szőlő szemei egészségesek voltak, és a mustfok is megfelelő. - A bor még érlelődik, tavasszal kékfrankossal, merlot-val és rozéval jelenünk meg a piacokon - mondta a vaskeresztesi szőlész. Annyit szomorúan jegyzett meg, hogy a tavalyi időjárás nem kedvezett nekik, a bor hatvan százalékkal kevesebb az előző évinél. - Itt van olyan borász is, akinek a teljes termését elvitte a jég és a fagy - mondta Mittlné Ódor Anita.

Mittlné Ódor Anita szerint hatvan százalékkal kevesebb termés lett, de van, aki ennél is rosszabbul járt Fotó: Unger Tamás

Ritkán látszik a szüretelt szőlő mennyiségében és minőségében akkora eltérés az ország borvidékei között, mint idén - derült ki az egyik szakportál felméréséből. Nyugat-Dunántúlra, Sopronra, Somlóra, Észak-Balatonra, Neszmélyre többszörösen is rájárt a rúd, ezzel szemben a déli és keleti vidékeken igen jó termés várható, és a mennyiségre sem lehet panasz. A Balatontól északra a nyugati határig elterülő borvidékek jártak a legrosszabbul: ott az erős májusi fagykár után nyári jégesők és csapadékos augusztus tizedelte a szőlőtermést. Hiába a rossz időjárás, azt a vaskeresztesi borász is elmondta: arról szó sincs, hogy országosan kiesne egy teljes évjárat. A Mátrában, Tokajban, Egerben, az Alföldön vagy Villányban szép termés várható.

Némileg eltérő helyzetben van a Dél-Balaton, ahol a Kőszegi-hegységhez hasonlóan szintén kijutott az elemi csapásokból. Somlón, Sopronban, Pannonhalmán és a neszmélyi borvidéken is taroltak az elemek, de ezeken a vidékeken leg-alább testesebb fehéreket és vöröseket is készítenek, melyekből maradhat némi mutató a hordókban, de a Balaton északi oldalán több olyan pincészet is akad, amelynek nem kell a friss üvegeket felcímkéznie tavaszra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!