dinamikus növekedés

2019.02.28. 13:35

Varga Mihály: eredményesek a befektetőbarát kormányzati intézkedések

Tavaly 17 százalékkal nőttek a beruházások, ami 8495 milliárd forintnyi befektetést jelent.

A pénzügyminiszter szerint a beruházások növekedését az otthonteremtési program, a hatéves bérmegállapodás eredményeként 9 százalékra csökkentett társasági adókulcs és az uniós források hatékony felhasználása is támogatta.

A beruházások kiegyensúlyozott növekedése a tárcavezető szerint a következő évekre is megerősíti a kedvező gazdasági kilátásokat.

Magyarország beruházási rátája az elmúlt két évben kitartóan emelkedett, a magyar adat a Pénzügyminisztérium becslése szerint 25 százalék felett alakulhatott 2018-ban, amely számottevően felülmúlja mind a visegrádi országok, mind az Európai Unió átlagát – összegezte.

A tavalyi negyedik negyedév 3174 milliárd forint értékű beruházással, 16,9 százalékos bővüléssel járult hozzá a gazdaság teljesítményéhez – mutatott rá Varga Mihály, kiemelve, a fejlesztések lendületét mutatja, hogy a negyedik negyedévben 3,8 százalékos növekedést regisztráltak negyedéves összevetésben.

Varga Mihály kiemelte, hogy a 19 gazdasági ágazat közül 15-ben dinamikus volt a beruházás-növekedés. Az energiaiparban a beruházási teljesítmény 18 százalékkal emelkedett, az oktatásban 6,9 százalékkal, az egészségügyben 46 százalékkal bővültek a beruházások. A háztartási szektor beruházásait tekintve a miniszter szerint kedvező, hogy az építési engedélyek számának elmúlt években megfigyelt emelkedése egyre inkább visszatükröződik a lakásépítések növekedésében. Tavaly 17,7 ezer lakás épült az országban, amely 23 százalékos bővülést jelent éves összehasonlításban – fejtette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában