Gazdaság

2015.03.15. 10:25

Vas megye aktív

Az átlagkeresetek is kiderülnek a KSH összefoglalójából a megyei munkaerőpiac helyzetéből.

Budai Dávid

2014-ben a legalább öt főt foglalkoztató megyei szervezeteknél mintegy 62 500-an álltak alkalmazásban, 5,5 százalékkal többen, mint egy évvel korábban derül ki a KSH Fókuszban a megyék című online kiadványának Vas megyére vonatkozó részéből

Öt kivételével minden nemzetgazdasági ágban nőtt a létszám. A megye gazdaságában meghatározó feldolgozóiparban három ágazat kivételével bővülés mérhető, mely döntő részben a járműgyártásban jelentkezett, így utóbbi területen már közel 7300 főt foglalkoztattak. A legalább ötezer főt alkalmazó ágakban - kereskedelem, közigazgatás, oktatás, egészségügyi és szociális ellátás - szintén többen dolgoztak az egy évvel korábbinál. A növekedés mértéke a kereskedelemben valamint az egészségügyi és szociális ellátásban jóval nagyobb az átlagosnál, utóbbit a közfoglalkoztatási is befolyásolta.

A havi bruttó átlagkereset 212 ezer forint volt, ami 4,7 százalékkal magasabb az előző évinél. Összege területi összehasonlításban a középmezőnybe sorolódott. A munkavállalók fizetésükön felül átlagosan 11 ezer forintos juttatásban részesültek havonta.

2014-ben javult a megye munkaerőpiaci helyzete. A KSH munkaerő-felmérésének adatai alapján a IV. negyedévben összesen 124 ezer gazdaságilag aktív 15 74 éves személy élt Vas megyében, 4,1 százalékkal több mint az előző év azonos időszakában. Területi összehasonlításban az aktivitási arány (62,3 százalék) a fővárosival megegyezően a legmagasabb volt.

Kedvezően alakult az aktívak összetétele is: a foglalkoztatottak száma nőtt, a munkanélkülieké jelentősen csökkent. A változás mértéke mindkét esetben jóval nagyobb volt az országosnál. Az év utolsó három hónapjában átlagosan 119,5 ezer foglalkoztatott és 4,6 ezer munkanélküli élt a megyében.

A foglalkoztatási ráta 60 százalékot, a munkanélküliségi 3,7 százalékot tett ki. Előbbi mutató a legmagasabb volt a főváros és a megyék rangsorában, utóbbi pedig egyedül Győr-Moson-Sopron megyében volt kisebb a vasinál.

Az év végén 5610 álláskeresőt tartottak nyilván a megyében, 14 százalékkal kevesebbet, mint 2013 decemberében. A létszám itt volt a legalacsonyabb az országban. Minden hónapban kevesebben szerepeltek a regisztrációban, mint az előző év azonos időszakában. Az átlagosnál erőteljesebben csökkent a munkanélküliség Körmend, Sárvár és Szentgotthárd térségében.

A munkanélküliek több mint fele volt férfi, 22 százalékuk pedig már egy éve nem talált állást. A fiatalabb korosztályba tartozók és a pályakezdők munkához jutási esélye javult, az 55 év felettiek azonban továbbra is nehezen tudtak elhelyezkedni. Az álláskeresők 36 százaléka legfeljebb alapfokú, 58 százaléka középfokú, 6 százaléka felsőfokú végzettségű volt.

A második félévben lanyhult a munkaerő-kereslet, az év végén rendelkezésre álló 2349 betöltetlen álláshely még így is egyharmaddal felülmúlta a tavalyit. Ekkor egy üres helyre a korábbi 4-gyel szemben 2 munkanélküli jutott. Az álláskeresők közel fele kapott pénzbeli támogatást, ezen belül 46 százalékuk szociális ellátásban részesült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!