Gazdaság

2011.03.06. 11:59

Vas megye nagyhatalom magyar tarkában

Marhahúsból készült hatfogásos vacsorára hívták meg V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkárt péntek este a szombathelyi Omlett étterembe, amelyre az egészséges táplálkozás jegyében állattenyésztők, tudósok, "civil" érdeklődők (fogyasztók) jöttek el, hogy az összefogás a továbblépés lehetőségeiről beszélgessenek.

Merklin Tímea

A vacsorát Rácz Károly, a Magyar Tarkatenyésztők Egyesülete elnöke rendezte. Bevezetőjében kiemelte: azt szeretné, ha főleg nem külföldön, hanem Magyarországon fogyasztanák a magyar tarkát, amelynek Vas megyei tájfajtája is van. Annak, hogy vissza szeretnék szerezni a magyar piacot, nem csak üzleti oka van, hanem az is, hogy egyre többen érdeklődnek az egészséges táplálkozás iránt. Ennek része, hogy az ember - genetikailag - azokkal a növényekkel és állatokkal tud harmóniában lenni, a fogyasztás szintjén is, amelyek a közvetlen környezetében nevelkednek.

Vas megye nagyhatalom magyar tarkában. A hazai 27-28 ezer magyar tarka tehénből 6000 itt van Vas megyében. Magyar tarka állományok vannak: Nyőgérben, Egyházasrádócon, Vasváron, Pácsonyban, Sokrifaludon, az őrségben, Jákon, Perenyében, Szombathelyen, Vasasszonyfán, Egyházashetyén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!