Gazdaság

2009.04.28. 02:29

Vas megyében 8300 adózónak készít bevallást az APEH

Győr - Élve az egyszerűsített bevallási lehetőséggel, országosan csaknem 340 ezer magánszemély kérte, hogy az APEH állítsa össze részére a személyi jövedelemadó-bevallását.

Burkon László

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal a rendelkezésére álló információk alapján elkészítette az érintett adózói körnek szóló egyszerűsített bevallási ajánlatokat, majd megkezdte azok kiküldését. Országosan csaknem 340 ezer magánszemély kérte, hogy az APEH állítsa össze részére az szja-bevallását. A nyugat-dunántúli régióban 30 ezer 700-an, ezen belül Vas megyében 8 ezer 300-an küldték el az APEH-nak a kérésről szóló nyilatkozatot.

Az adóhatóság ajánlatát április 30-áig kapják meg az adózók, összevethetik a birtokukban levő igazolásokkal, s ha az adatok egyeznek, akkor nincs más teendőjük, mint aláírva visszaküldeni a nyomtatványt az APEH-hoz. Ha az adózó az adatokban eltérést észlel, akkor javíthat vagy kiegészíthet, és azután juttathatja vissza az ajánlatot. Ezzel már érvényes is lesz az adóbevallás. Az szja-bevallás határideje május 20-a, így az APEH-tól érkezett bevallási ajánlatot is addig kell visszaküldeni.

Az adózóknak az idei évtől adódott lehetőségük az egyszerűbb, könnyebb, gyorsabb önadózási módra, az egyszerűsített bevallásra. A rendszer kialakításának célja az volt, hogy az adózóknak minél kevesebb időt kelljen eltölteniük bevallásuk elkészítésével. Az állami adóhatóság január 30-áig küldte ki az erről szóló (egyszerű kérdésekből álló) nyilatkozatot, s az adózók február közepéig kérhették, hogy az APEH tegyen ajánlatot a 2008-as jövedelmeik bevallására.

Az e-mail címet megadó, illetve elektronikus úton nyilatkozatot adó magánszemélyek az e-mail címre/tárhelyre kapják meg azt a tájékoztatót, amely az ajánlat eléréséhez szükséges nyolcjegyű azonosító kódot is tartalmazza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!