korai szüret

2018.08.10. 08:25

Versenyképes a magyar bor Európában

A nagy bortermelő országokat sújtó aszály miatt nagy a kereslet a hazai, jó minőségű szőlő és bor iránt.

Palkonya, 2018. augusztus 1. Irsai Olivér szőlőt szüretelnek a Baranya megyei Palkonyán 2018. augusztus 1-jén. Ezen a napon kezdődött a szüret a villányi borvidéken. MTI Fotó: Sóki Tamás

Az extrém hőhullám hatására idén több helyen, hetekkel az átlagos betakarítási idő előtt elkezdődött a szüret. Feldman Zsolt, a mezőgazdaságért felelős államtitkár az ECHO TV Napi aktuális című műsorában kifejtette, hogy hagyományosan a borpiaci év augusztus 1-jén kezdődik, ehhez képest idén már július 23-án, a Csabagyöngyével megkezdődött a Balatonnál a szüret.

Feldman Zsolt kiemelte, egészen őszig még nagyon sok szőlőt találnak kint a tőkéken. A termést még befolyásolni fogja, hogy mekkora hőség lesz, és mennyi eső esik ősszel. Hozzátette: ha most megnézzük a szőlők állapotát, a termés minőségét és mennyiségét, akkor egy jó évjáratnak nézünk elébe 2018-ban.

Az államtitkár arra a kérdésre, hogy egyenletesen jó lesz-e a termés az ország szőlőterületein elmondta: ha jó az idő és a peronoszpóra sem teszi tönkre a szőlőt, akkor a borász szaktudásán múlik, hogy ki tudja-e hozni a szőlőből azt, amit ki lehet.

Feldman Zsolt elmondta: számunkra az a fontos, hogy árak szempontjából hogyan fog alakulni a mostani szüret. Állítása szerint a nagy aszály, ami Európában van, kihatással lesz a nagy bortermelő országokra is.

Tavaly rettentő nagy károk keletkeztek, hatalmas terméskiesés volt a nagy bortermelő országokban, ami felhúzta a bor árát, és azt is látjuk, hogy van kereslet a magyar bor iránt. Északról csehek, szlovákok vagy illatos fajták esetében olaszok jönnek a magyar borért – fogalmazott.

Hozzátette: azt látjuk, hogy az az árporgnózis, amit a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa tett, sokkal inkább közelíti a valóságot, mint amit a felvásárlók suttognak. Az európai kereslet és az európai aszály magasabb felvásárlási árat valószínűsít, és tesz indokolttá itthon is.

Borítókép: Irsai Olivér szőlőt szüretelnek a Baranya megyei Palkonyán 2018. augusztus 1-jén. Ezen a napon kezdődött a szüret a villányi borvidéken.

Forrás: MTI Fotó/Sóki Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában