Gazdaság

2014.05.28. 15:45

Veszélyben a termés - A sok eső miatt sárgarozsda-járvány fenyeget

A tél szinte teljes hiánya, a meleg tavasz, a csapadékosra fordult időjárás miatt a növényvédő szakma úgy véli, hogy az idei esztendő a gombabetegségek és a járványok miatt az elmúlt húsz év legnehezebb esztendeje lesz.

Peltzer Géza

– A mintegy százezer hektárnyi gabonaterület sikeres megóvása gazdáink számára létkérdés, eldöntheti az idei termelési év sikerét vagy sikertelenségét – véli dr. Márkus Antal növényvédelmi szaktanácsadó. – Országosan sem mindegy, hogy a mezőgazdaság milyen eredménnyel fogja az idei termelési évet zárni, hiszen az elmúlt évben is sikerágazata volt hazánknak.

– Különösen veszélyes most a sárgarozsda, latin nevén Puccinia striiformis. A gomba a leveleken gyöngysorszerű sárga pörsenésekkel jelentkezik, majd a levél a csúcsától visszafelé beszárad. Később a levél fonáki részén száraz barna telepek jelennek meg. Amint a kalászt is eléri, a kalász „paprikás” lesz a színelváltozás miatt, a szemek töppednek, ocsúvá válnak. Eltűnik a mennyiség, leromlik a minőség.

Sárgarozsda-járvány utoljára 2001-ben volt, de az idei annál is erősebbnek tűnik, és a fajták között nagy a különbség a fogékonyságot tekintve. A védekezésnek – sajnos – folyamatosnak kell lennie, mivel amint a szer hatása elmúlik, a növény visszafertőződhet. Ha hetente csak 4-5 milliméter eső esik, a visszafertőzés már borítékolható.

– A gazdák úgy készüljenek, hogy minimum kettő, de lehet, hogy csak három védekezéssel tudják megóvni gabonavetéseiket. A hatóanyagok közül jók az azolok (ciprokonazol, epoxikonazol, metkonazol, propikonazol, tebukonazol) és a strobilok (azoxistrobin, piraklostrobin). Javaslom, hogy együtt alkalmazzuk e két hatóanyagcsoportot, így hatásuk több héttel megnő, mint külön-külön. További jó hatása lehet annak is, ha megemeljük az egy hektárra jutó permetlémennyiségét, duplaréses szórófejeket használunk a levél és a kalász jobb, teljesebb borítása érdekében.

Celldömölk és Ják körzetéből már vörösrozsdát és egyre erősödő szeptóriás és pirenofórás fertőzést is jeleztek. El kell kezdeni a védekezéseket, ha a növények egy százaléka már fertőzött. Kezelés közben óvni kell a zászlós levelet és a kalászt. Az alkalmazandó gombaölő szeres védelemnek folyamatosnak kell lennie, a védettségnek a gabona viasz-éréséig ki kell tartania.

– A gazdákat arra biztatom, hogy a veszélyhelyzet miatt naponta szemléljék gabonatábláikat – ha kell, növényvédelmi szakember segítségét kérve – mivel a rozsdabetegségek és az egyéb levélbetegségek minél korábbi felismerése, egymástól való pontos elkülönítése rendkívül fontos. Bízom benne, hogy az eddig intenzíven kezelt területekről a remélt hozam és elvárt minőség raktárba kerülhet a nyár végéig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!