Gencsapáti

2015.02.11. 16:30

A drogos pók nem tud hálót szőni

Gencsapáti - A drogfüggőségről gyermekotthonban nevelt gyerekek hallgatták meg dr. Zacher Gábort

Civil Tudósítónktól

Zsúfolásig megtelt a Gencsapáti Művelődési Ház és Könyvtár előadóterme dr. Zacher Gábor toxikológus orvos drogprevenciós előadására, amelyet a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság szervezett a Vas megyei gyermekotthonok nevelőinek és lakóinak. Megtudhattuk, hogy a földünk 7 milliárdos lakosságából 25 millió, Magyarországon 20 ezer a függők száma, de hétvégén 350 ezren használnak szert. A másfél órás előadásban szemléletes képeket láthattunk a kísérleti pókokról, hogy az anyag hatására hogyan viselkednek.. A nyolclábúak összevissza szőtték a hálót, a különböző szerek hatására különböző hálókat készítettek, az egyikben kevesebb szál volt, a másikban torz volt a minta.

Dr. Zacher Gábor a gyermekotthonban nevelt gyerekeknek tartott drogprevenciós előadást Gencsapátiban Fotó: Varga Albin

Naponta új szerek kerülnek forgalomba, és nem tudjuk, milyen hatással van az emberi szervezetre.

- A döntés a tiéd, hogy szerhasználóvá válsz-e - hangsúlyozta dr. Zacher Gábor. Vannak, akik évekig marihuánáztak, aztán egy időben rácsúsztak a herbálra, ami olcsóbb ugyan, viszont néhány hét alatt függővé lehet tőle válni. A hasonló szintetikus cannabis-származékok árusítása legális, bárki számára hozzáférhető az interneten. Mire egy-egy szert betiltanának, már rég a módosított verziói futnak a piacon.

- De neked tudnod kell a következményeket, és azt, hogy nem tudod befolyásolni a szer hatását a szervezetedre! - mondta a gyerekeknek az orvos. A valóban érdekes előadásból, ha más nem, a pókhálók biztosan megmaradnak a hallgatóságban látványosan felhívva a figyelmünket arra, hogy nagy a felelősségünk magunkra, a gyermekeinkre és a ránk bízottakra nézve is.

Varga Albin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!