Gencsapáti

2016.11.18. 10:40

Szent Márton vándorútjain

Gencsapáti - Az 1700 évvel ezelőtt született Szent Mártonra emlékeztek a gencsapáti iskolások november 11-én.

Civil Tudósítónktól

A jubileumi év lezárásaként a hagyományokhoz híven Gencsapátiban is lampionos felvonulást szerveztek a Szentkúthoz. Az eső miatt azonban csak a templom környékén vonulhatott végig a menet. Óvodások, iskolások, szülők, a község lakói együtt haladva világítottak a lámpásokkal, tisztelettel adózva Szent Márton emlékének.

A jó cselekedeteket szimbolizáló fény, a sötétben világító sok apró fényecske által átélhették az este lelki üzenetét. A program az iskola aulájában folytatódott. A tanulók ünnepi műsorral emlékeztek meg a szentről, aki nem vértanúságával érdemelte ki a szentté avatást, hanem példaadó életével, nemes jellemével, elvhűségével.

Életútjának, cselekedeteinek felidézését hallva közelebb kerülhettek a résztvevők ahhoz az emberhez, akire már életében is szentként tekintettek. A szereplők korhű jelmeze fokozta azt a felemelő érzést, amelyet a gyermekek által megelevenített történet alakított ki a hallgatóságban. A megemlékezést követően süteménnyel teli asztalok várták a nebulókat.

Fotó: Varga Albin

A csapat tagjai: Babócsi Lilien, Szabó András János, Szakács Vivien, Varga Zsejke Réka és Zanati Anna, akinek az alkotása a Szent Márton keze nyoma című kiállításon díjazott lett. Horváth Szonja és Kozmor Dániel szintén elismerésben részesültek a kiállított alkotásaikért.

Minden osztály a szülők segítségével már napokkal az ünnep előtt lelkesen készülődött. Sütötték a Márton-kiflit, amelyet aztán megfeleztek társukkal, így emlékezve Szent Mártonra, aki fél köpenyét adta a didergő koldusnak. A tanulók az ünnep előtt gyönyörű, ötletes lámpásokat készítettek, amelyek hangulatosabbá tették a megemlékezést. Az 5-6. osztályosok kitűnően szerepeltek a Szent Márton vándorútjain című városi vetélkedőn, első helyezést értek el

Koltainé Németh Kornélia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!