Gersekarát

2017.01.03. 12:24

Zenés dél-amerikai kirándulást tettek a diákok

Gersekarát – Az iskola jubileumáról szóló évet zártak Gersekaráton: harmincéves az épület. A kerek évfordulót kulturális és sportprogramokkal ünnepelte az oktatási intézmény. Az egyik utolsó programra dél-amerikai dalokból összeállított koncertet szerveztek.

A három évtizede átadott gersekaráti iskolaépületet ünneplő rendezvénysorozatra a szintén jubiláló Los Andinos együttes érkezett – ők is három évtizede alakultak. A zenészek egyébként is gyakori vendégek a megyében, hiszen egyik tagjuk vasvári. Az ő meghívására érkeztek most is abba az iskolába, ahol az együttes tagja alsósoknak tart népi hangszereket és hagyományokat bemutató szakkört.

Fotó: Gersekaráti Általános Iskola

A gyermekek előre készültek a találkozásra, sorban tanulták a Los Andinos-dalokat és készítették névre szóló ajándékaikat a zenészeknek.

Fotó: Gersekaráti Általános Iskola

– Jópofa kis indiánosdi volt nálunk. Jól állt a gyermekeknek. Korábban már több próbát is tartottunk erre a hangversenyre készülve, akkor még zenekar nélkül. Nagyon ügyesek voltak a diákok – mondta Kiss Lajos, a gersekaráti iskola pedagógusa, szakkörvezetője, az együttes tagja.

A gersekaráti kultúrház termébe nemcsak iskolások, hanem helyi óvodások és felnőttek is érkeztek a faluból és Telekesről. A koncerten megszólalt a pánsíp, a quena, a charango, a bandolin és a gyermekek körében népszerű bombo, azaz nagydob.

Fotó: Gersekaráti Általános Iskola

A diákok sok dél-amerikai éneket ismernek már a szakkörnek köszönhetően. Együtt énekeltek a zenekarral kecsuául, spanyolul és magyarul. Az ismert dalok után a Los Andinos tagjai a "Naplopó tatu" című zenés mesejátékuk dalaiból adtak ízelítőt, azokat a gyermekek szintén együtt énekeltek a zenekarral.

Fotó: Gersekaráti Általános Iskola

Az előadás végén megszólalt egy kecsua dal, amit az alsós, szakkörös tanulók énekeltek az együttesnek, meglepetésként. "Egy igazi pánsípos kollégának"– ez volt olvasható Király Ferike, második osztályos tanuló ajándékán, aki a szakkörben pánsípozni tanul. Ő Horváth Árpádnak adta át az előre elkészített kis meglepetést, de az együttes többi tagja, Soós János, Lendvai Tibor és Tárnok Ákos zenekarvezető is kapott a gersei diákoktól egy-egy ajándékot.

Fotó: Gersekaráti Általános Iskola

Végül a kicsik spanyol nyelven köszönték meg a műsort a zenekarnak. A muzsikusok meghatódtak a kedves gesztusoktól és ígérték: máskor is meglátogatják az intézményt, újabb műsoraikkal.

Fotó: Gersekaráti Általános Iskola

– Ez egy cuki iskola! – jegyezte meg az együttes egyik tagja,  Horváth Árpád a nap végén. A gersekaráti jubileumi programsorozat januárban a hagyományos és népszerű Kölyökkupával folytatódik, melyet Sály Gyula testnevelő tanár szervez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!