Győrvár

2015.04.24. 17:14

Most a tornateremre gyűjtenek Győrváron

Győrvár - A településen Nemcsak a Makovecz-ház híres, hanem a Kuruc Fesztivál is, amelyet annak emlékére rendeznek meg minden évben, hogy itt zajlott a Rákóczi szabadságharc egyik fontos ütközete 1706. november 6-7-én - kuruc győzelemmel.

Merklin Tímea

A győrvári csatát már felvették a helyi értéktárba, a Makovecz-ház felvétele folyamatban van. Azzal együtt, hogy a falu ikonikus épületét fenntartani nem könnyű: az emberek örülhetnek, hogy közösségeik, klubjaik ilyen gyönyörű, templomszerű, faszerkezetes építményben működhetnek, de a hatalmas teret kupolával nehéz kifűteni, télen havi 300 ezer forint a rezsije. Emiatt sok vita van, nagy terhet ró az önkormányzatra. A Kuruc Fesztivál megrendezéséhez is új ötletek szükségesek, egyrészt a tartalmi megújítás, másrészt a gazdaságosság miatt, idén lehet, hogy összekapcsolják egy másik egész falut érintő programmal.

Az újításokat az új faluvezetés mozgatja, 2014 őszétől lett polgármester Kaczor Zsolt, alpolgármester Farsang Zsolt. Velük beszélgetünk a 673 lakosú, a térségben nagynak számító és központi szerepet betöltő község életéről. Dolgozni is a zalai megyeszékhelyre járnak az itt lakók, főleg az elektronikai cikkeket és a járműalkatrészeket gyártó cégekbe, sokan a kereskedelemben helyezkedtek el. Vannak helyben foglalkoztatottak is: a tejüzemben, a pálinka főzdében, a mezőgazdasági vállalkozásban, a fűrészüzemben, a bútorasztalos műhelyben. Öt falu központja Győrvár, itt van az Andrásfával, Petőmihályfával, Hegyhátszentpéterrel és Pácsonnyal közös hivatal. Az önkormányzat is ad munkát: a hivatalban tizenketten dolgoznak – csak nők, a faluvezetők örömére, a faluházban három kulturális közfoglalkoztatott. Körjegyzőségileg Győrvár Kámhoz tartozik, ahol egy 11 tagú társulás jött létre, mint mondják a falu, a finanszírozás így a legjobb, mert az állam a minél nagyobb társulásokat támogatja.

Győrváron az új faluvezetés: Kaczor Zsolt polgármester, valamint Farsang Zsolt alpolgármester. Fotó: Merklin Tímea

Megtudjuk: a falu határában nincs parlag, mindent művelnek, pedig hosszú a határ, erdőkkel szabdalt hatalmas külterülete Nagytilajig, Bérbaltavárig terjed. Még száz hektáros gazdák is vannak, a sajátja mellé ki-ki még bérel is földet. Nagy területet művel a tehenészet is. Van két szőlőhegy is, körülbelül 20 ember műveli, de bort itt csak saját fogyasztásra készítenek.

Győrvár katolikus település, templomukat Szent Erzsébet tiszteletére emelték. Itt lakik a plébános, de hét településért felelős, ezért itt csak hétvégén van mise.

A 160 fős, nyolcosztályos iskola mellett a község óvodát is tud működtetni, igaz, oda a környékről is hozzák a gyerekeket, így kerül ki a 20-25 fős létszám. Van orvosi rendelő is a faluban. Két tóval büszkélkedhetnek: a Halas és a Kuruc tavon is lehet horgászni. A tóparton turisztikai fejlesztés lesz táborok számára. A civil életet főként egy egyesület mozgatja: a Faluház Baráti Kör. Polgárőrségükbe most toborozzák a tagokat, az alpolgármester már tag, a polgármester pedig be fog lépni, habár öt gyermeke van, nincs sok szabadideje.

A fejlesztések sorában elsőként említik a kisteherautót, amit most vásároltak kétmillió forintért, hogy például a közmunkásoknak ne kelljen talicskázni a falu egyik végétől a másikig. Azt mondják 25 évig nem volt kisteherautó – a legtöbb településen most sincs –, de ma már egy napot sem bírnának ki nélküle, annyi feladatra lehet hasznosítani.

Terveznek egy bekerített parkot a falu központjában, ahol játszótér és sportpálya lenne, valamint tűzrakóhely és kültéri kemence a közösségi rendezvények kiszolgálásához. A tűzoltó szertár fél évszázados épületében falugondnoki irodát létesítenek és nyilvános vécét. A parkban lesz egy kisebb park, amely bemutatja a Hegyhát 23 települését táblával, fotókkal, térképszerűen, vagyis egymáshoz való földrajzi helyzetüket is megmutatja. Ezt turisztikai látványosságnak szánják, hogy az átmenő forgalmat megállítsák egy kicsit. A főút egyébként nem jön be a faluba, mert itt van elkerülő út, ami érdekes módon még a szocializmus idején épült.

Győrvár nagy beruházása lesz a szennyvízcsatornázás, amelyhez még keresik a pályázati forrást. Nagy probléma, hogy a neves iskolájuk diákjai, a Béri Balogh Ádám Általános Iskola tanulói ugyan jól teljesítenek a kompetencia-felméréseken, de tornászni nem tudnak, mert nincs tornaterem. Tavasszal, ősszel kint vannak az aszfaltos és a füves sportpályákon, de télen az iskola aulájában kell megoldani a mozgást.

- A tornaterem építéséhez az egész falura szükség van. Szeretnénk megszólítani a lakosságot, a vállalkozókat. Nem várunk pályázatra, gyűjtünk, hogy mielőbb megépíthessük a tornatermet, mondja Kaczor Zsolt, aki a saját pénzéből fél millió forintot szán az ügy előremozgatására. Amint megtudjuk, nem először támogatja a közösség életét. Amint mondja, Győrváron szerencsére jellemző az összefogás, a segítőkészség, ha valamit akarnak, megcsinálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!