Győrvár

2016.10.21. 11:09

Idén szekereztek is a győrvári csata emlékére

Győrvár - Az iskola névadójára és a győztes csatára először rövid műsorral emlékeztek a győrvári iskolában. Mint minden évben, az idén is előadták Székely apát úr versét, amelyben helyi tájszólásban írja le a kuruc-labanc ütközetet.

Civil Tudósítónktól

A csatához kapcsolódó rajz-, plakett- és szobrászverseny díjazottjai ekkor vehették át okleveleiket.Az ünnepély után az iskola minden diákja és tanára kivonult Győrvár főutcájára és megkezdődött a hagyományos futóverseny a győztes győrvári csata emlékére.

Németh Gyulának, az iskola egykori testnevelő tanárának javaslatára ünnepelték 1984-ben először így a kurucok győzelmét. A 32 éve, minden ősszel megrendezett versenyen a 3-8. osztályos tanulók 1706 métert futottak.

A kisebbeknek, 1-2. osztályosoknak a táv felét kellett teljesíteni. Kilenc éve az óvodásokat is bevonják a programba. Az idei tanévben a győrvári és oszkói ovisok futottak, majd a nagycsoportosok ismerkedtek az iskolával és a leendő tanító nénivel.

A futóverseny után sportoltak, játszottak az iskola udvarán. Az idei év különlegessége volt a szekerezés. Bogdán József örömmel kocsikáztatta meg lovas fogatával az ovisokat és alsós gyerekeket.

A lovas fogattal emlékeztek arra is, hogy a csatában megsérült Béri Balogh Ádámot is így szállították Vasvárra a bencés kolostorba, ahol ápolták.

Fotó: Polgár Antalné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!