Haladás

2014.02.14. 08:52

Felesleges lenne a létszámcsökkentés

A sportnapilapban Tóth Miklós, a Haladás ügyvezetője pécsi és diósgyőri kollégájával egyetemben három, a magyar labdarúgást érintő kérdés kapcsán mondta el véleményét.

Pum András

A Nemzeti Sport  Feleki Attilát, a Pécs ügyvezetőjét, Kovács Zoltánt, a Diósgyőrt sportigazgatóját, és Tóth Miklóst, a Haladás ügyvezetőjét kérdezte három témában. A bajnokság létszámának megváltoztatása, a fizetési elmaradások, és a likviditási problémák kiküszöbölése szerepelt a felvetések között.

Mi természetesen Tóth Miklós válaszait közöljük.

A bajnokság létszámcsökkentésével, esetleg növelésével emelkedhet-e a színvonal? (Nemzeti Sport)

- A csökkentéssel több vidéki csapat is eltűnne az élvonalból, ami ártana a labdarúgásnak. Ausztriában tíz csapat szerepel ugyan az első osztályban, és úgy tudom, a létszámcsökkentéssel erősödött is a bajnokság, ám egy Salzburg-Rapid meccs negyedszerre már unalmas. Gazdaságilag kellene stabilizálni a klubokat, mert a létszámemelés nem aktuális, bár több NB II-es klubnak is helye lenne az élvonalban - mondta Tóth Miklós.

 

 

Egyre gyakoribb probléma, hogy fizetése elmaradása miatt a játékos az MLSZ-hez fordul, majd a szövetségnél kiderül, a szerződésben rögzített pénzt megkapta, csupán a feketén "lepapírozott" összeget nem. Fehéríthető-e a gazdaság a futballban?

- Alapkövetelmény, hogy a játékos minden járandóságát írásban rögzítik a kluboknál, a szóbeli ígéretek ideje lejárt. Szerencsére a magyar labdarúgásban is kihalóban van már a zsebbe fizetés. Nálunk nincsenek trükközések, a labdarúgók teljes fizetését a labdarúgó kft. állja, nincs külső szponzor és egyéb kiskapuk. A költségvetésnek 70 százaléka a bérekre megy el, de nálunk a hétszámjegyű fizetés is a klubhoz van bejelentve.

Elkerülendő, hogy szezon közben csődbe menjenek sportszervezetek, illetve likviditási problémák miatt irreálissá tegyék a bajnokságot. A tulajdonosok az MLSZ-nél letétbe helyezhetnének akkora összeget, amely garantálja a szezon befejezését. Megvalósítható az ötlet?

- Korábban felvetődött, hogy minden bajba jutott klub befizet egy bizonyos összeget, amelyből a bajba jutott csapatot támogatnánk, ám ezt nem tartom üdvözítőnek. Jobb, ha minden klub magának biztosít egy kármentő alapot, igaz nehéz kivitelezni, például a Haladás nem tudna most százmillió forintot nélkülözni. Az MLSZ nem alkalmas az összegek kezelésére, mindenképpen bankra és szigorú felügyeletre lenne szükség, mert a magyar labdarúgásban rengeteg a trükközés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!