Haladás

2014.04.01. 12:57

In memoriam: Dr. Németh István

76 éves korában elhunyt a szombathelyi származású Dr. Németh István, a Haladás egyik legrégebbi szurkolója

Bodor Ferenc

A víz, a zöld gyep és a természet. Akkor érezte jól magát, ha ezek valamelyike a közelében volt. A Gotthárd utca és a Rohonci út nem nagy távolság, nyolc éves korában vitte édesapja először Haladás-meccsre.

Dr. Németh István 1937–2014

Az úszás volt a nagy szerelme, aztán szurkolóként a foci lett. A Haladás igazolt úszója volt, s mivel Petrován Oszkár edző a Közgazdasági Technikum igazgatója is volt egyben, ott lett középiskolás. Ott találkoztunk, de igazi barátok csak később lettünk. Az ELTE jogi karán végzett, a Pest megyei Főügyészség után került Szentendrére vezető ügyésznek. Egy ottani látogatás a hetvenes években, majd a Vas Népéhez kerülésem hozott össze igazán bennünket. Ettől kezdve főszerkesztő úrnak szólított, én viszonzásként államügyész úrnak. A Hali fővárosi fellépésein mindig összefutottunk, én tudósítottam, ő szurkolt. Igazolt természetjáró lett, s mindig oda kirándultak, ahol a Haladás a fővároson kívül fellépett. A hazai meccsek jó részén persze hazalátogatott szüleihez. 1980-ban Sütő Kálmán és Szegedi doktor vezetésével megalakult a Haladás Budapesti Baráti Köre, melynek alelnöke lett. A csapat fővárosi képviseletét látták el, igazi klubéletet is éltek, itteni vendégeket hívtak meg. Egyik ilyen találkozásukon mutathattam be 2000-ben a 80 év zöld-fehérben című könyvemet.

A mobiltelefonok megjelenése után – ha éppen nem volt itthon – mindig részletes beszámolót kért és kapott.

Mesélte, ha a kihallgatáson az elkövető – bízva a kedvező vádemelési javaslatban – sorolta a Haladás éppen aktuális összeállítását, jó esélye lehetett arra, hogy napos cella vár rá. Nagy poéngyáros volt, történeteit humorral adta elő, amiről már a „fiúkeriben" is meggyőződhettünk. Csobánkai házuk kertjének „bő termését" – öt paradicsom, hat paprika, fél kiló alma – is valódi és kitalált poénokba csomagolta. Fénykorában a rendőrtiszti főiskolán is oktatott, ezért a Újpesti Dózsa sikercsapatának hazai meccsein is a lelátón volt. Április 4-én, pénteken Szentendrén temetik.

Államügyész úr! Pistikém! Isten veled. Nyugodj békében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!