Haladás

2014.11.12. 12:13

Lengyel elismerés Guzmics Richárdnak

Remekül megy a játék a lengyel Wisla Krakówban futballozó, hétszeres magyar válogatott Guzmics Richárdnak.

Pum András

Két hónapja, szeptember 10-én szerződött a Haladástól a 14-szeres lengyel bajnok Wisla Krakówhoz Guzmics Richárd. A 27 éves belső védő csupán az első bajnokit hagyta ki, azóta mind a hat mérkőzést végigjátszotta és nem hiányzott a Lech Poznan elleni Lengyel Kupa-mérkőzésről sem. Tizenöt forduló után a Wisla a 16 csapatos lengyel bajnokság ötödik helyén tanyázik, négy ponttal lemaradva az éllovas Legia Warszawa mögött.

– Miután otthon sokáig nem futballoztam, kicsit nehéz volt felvenni a ritmust, de már kimondottan jól megy a játék – tudtuk meg Guzmics Richárdtól. – A szurkolók elismerik a teljesítményem, a csapat hivatalos honlapján egyszer a hónap második legjobb játékosának, két alkalommal pedig a meccs legjobbjának választottak. Minden meccs után körülbelül kétezer szurkoló voksol, de az edzőm is gyakran dicsér. Már két hónap alatt is sokat fejlődtem, több párharcot nyerek meg, mint otthon és nincs annyi eladott labdám. Pedig jóval gyorsabb a játék, mint az NB I-ben és kevesebb a technikai hiba is. Ha továbbra is így megy a játék, remélem, tavasszal talán a válogatottban is számításba vesznek. Az edzéseken sincs megállás, ha labdát veszítesz, kötelező visszatámadnod. A Wisla is a lengyel gárdák nagy részére jellemző gyors passzos futballt játssza, sok az egyérintős akció, nem ívelgetjük fel a labdákat. Ha rossz is egy meccs, a szurkoló pozitív élményekkel távozik, hiszen szuperek a stadionok, a hangulat. Krakkóban még nem játszottam 15 ezer szurkolónál kevesebb előtt, a Legia Warszava elleni rangadón pedig telt ház, 33 ezer drukker volt kint. Fanatikusak a szurkolóink, a „B”-közepünk nagyjából hétezer drukkerből áll, ők ha esik, ha fúj, mindig kint vannak. Az egyik bajnokin a 90. percben kaptuk a második gólunkat, így lett 0-2, de utána ugyanúgy űztek-hajtottak bennünk tovább. Mondjuk két stadionba sem engedték be őket, valószínűleg arrafelé túl „jó” a hírük.... Lengyelországban nagyon tisztelik a labdarúgókat, engem is gyakran megállítanak a szurkolók a plázában vagy az utcán egy-egy közös fényképre.

Guzmics Richárd (elöl) hétről-hétre sokezer szurkoló előtt léphet pályára a Wisla Krakówban. Fotó: www.leszek-sztepien.pl

Fotó: www.wislakrakow.com

Fotó: www.wisla.krakow.pl

Guzmics egyedül költözött ki, mégsem unatkozik, máris összebatkozott csapattársaival.

– A körülmények nyugat-európaiak, edzőpályák, úszómedence, jacuzzi, szauna vár bennünk – folytatta Guzmics. – A vezetőség elvárása, hogy a dobogón végezzen a csapat. Az alapszakasz vége után az első nyolc és az utolsó nyolc a rájátszásban külön folytatja. A Wislában hat légiós szerepel, lengyel csapattársaim között pedig több, korábbi válogatott is található. A legnagyobb sztár belső védő párom, a 35 éves, 29-szeres válogatott Glowacki, aki igazi ikon a klubnál, óriási tisztelet övezi. Jómagam egy új építésű társasházban lakom, és bár egyedül költöztem ki, barátnőm és ismerőseim gyakran meglátogatnak. Krakkó gyönyörű nagyváros, szép fő térrel, itt amúgysem lehet unatkozni, már egy magyar éttermet is felfedeztem. Elsősorban légióstársaimmal barátkozok, de lengyel csapattársaim is gyakran elhívnak ide-oda. Saját bőrömön tapasztalom a „lengyel-magyar két jó barát” igazságát. Noha állítólag a lengyel a legnehezebb európai nyelv, jól haladok vele, a pályán a csapattársaimmal és a hétköznapi életben kiválóan megértetem magam. A másodedzőkkel angolul, a vezetőedzővel németül beszélek. Ami a Haladást illeti, habár nem tudom fogni a magyar tévéadásokat, az interneten olvasom a csapatról szóló cikkeket, nézem az összefoglalókat. Sajnálom, hogy utolsó a Hali, de több van az együttesben, nem lesz gond a bentmaradással. A hátralévő őszi három meccsen öt pontot remélek, aztán télen meg kell erősíteni a keretet. Innen is szurkolok a csapatnak!

Fotó: www.wislakrakow.com

Fotó: www.fotoporebski.pl

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!