Haladás

2017.11.13. 18:19

Szlovák edzőé lett a Haladás kispadja

A korábbi szlovák szövetségi kapitányt, Michal Hippet nevezték ki a Szombathelyi Swietelsky-Haladás vezetőedzőjének.

Pum András

Hipp hétfő délelőtt már edzést tartott az Illés Akadémián. Fotó: Unger Tamás

Nem sokáig maradt üresen a labdarúgó NB I. 11., azaz kieső helyén tanyázó Szombathelyi Swietelsky-Haladás kispadja. A tulajdonosok múlt szerdán menesztették Pacsi Bálintot, és az NK Osijek (3-1) elleni Rohonci úti stadionavatón egy meccs erejéig Vörös Csaba technikai vezető irányította az együttest. Kapós volt a szombathelyi kispad, magyar és külföldi edzők is bejelentkeztek a vezetőedzői posztra. Utóbbiak között találtunk például Európa-szerte ismert, korábban válogatottat is irányító szakembert. A magyarok közül Supka Attila, Egervári Sándor és László Csaba is képbe került, végül a választás az 53 éves, nyitrai születésű szlovák szakemberre, Michal Hippre esett.

Hipp hétfő délelőtt már edzést tartott az Illés Akadémián. Fotó: Unger Tamás

– Nagyon sok edzőt ajánlottak figyelmünkbe, néhányukkal tárgyaltunk is, referenciákat kértünk róluk, végül Michal Hipp volt az, akivel megállapodtunk – tudtuk meg Tóth Miklóstól, a Haladás ügyvezető igazgatójától. – Csupa jót hallottunk róla, így a bajnokság végéig, 2018. június 30-áig írta alá szerződését. Hipp többször is látta játszani csapatunkat, tudta, mit vállalt. Egyetlen elvárást fogalmaztunk meg vele szemben: bent kell tartania a Haladást az első osztályban. A téli szünetben biztosan lesznek változások a játékoskeretben, több futballistától elköszönünk, és lesznek új igazolások is.

Első számú segítője Pinte Attila (balról), vele együtt érkezett Gábris Csaba erőnléti edző (balról a harmadik) és Máté Botond fizioterapeuta is. Fotó: Unger Tamás

A Haladásnál hétfőn reggel 8 órakor tulajdonosi taggyűlést tartottak, melyen hivatalosan is kinevezték Michal Hippet a zöld-fehérek vezetőedzőjének. A délelőtti edzést már Hipp tartotta.

De ki is ez az idehaza talán kicsit ismeretlen szakember, akitől a felemelkedést várják? Nos, az 1963. március 13-án, az egykori Csehszlovákiában született, immáron szlovák szakember játékosként a Slovan Duslo, Hurbanovo, a Nyitra, a Vienna, a Slavia Praha, a Kosice, a Piestany együttesében szerepelt, a futballcsukát 36 évesen, 1999-ben az osztrák Fels csapatában akasztotta szögre. 1990-ben és 1991-ben öt alkalommal a csehszlovák, 1993/95-ben szintén ötször a szlovák válogatottban is játszott. A pálya melletti karrierjét 2000-ben a szlovák FC Nitránál kezdte – másodedzőként. Ugyanebben a pozícióban dolgozott az Artmedia Petrzalkánál, 2003–2006-ig a szlovák válogatottnál, aztán az orosz Saturn Moszkvánál, 2008-ban a Petrzalka vezetőedzője, egy évvel később már a Slovan Bratislaváé volt, mindkét gárdával az Európa-ligában szerepelt. 2008 és 2012 között ismét a szlovák válogatott másodedzőjeként vitézkedett, aztán 2012-ben érte el eddigi karrierje csúcsát: Stanislav Grigával együtt februárban a szlovák válogatott szövetségi kapitányává nevezték ki: 3 győzelem, 4 döntetlen, 5 vereség volt a mérlegük mielőtt 2013 nyarán megköszönték szolgálataikat. Igaz, Hipp ebből egy sikert egymaga vállalt: Törökország (2-1) ellen egyedül irányította északi szomszédainkat. Majd 2014/15-ben ismét Nyitrán volt vezetőedző, 2016 januárja óta a cseh Jihlava szakmai munkájának vezetője volt, nyártól másoded-zőként dolgozott ugyanott.

– Azt nem tudom, hogyan kerültem képbe, azt igen, hogy szinte azonnal igent mondtam a megtisztelő felkérésre – tudtuk meg Michal Hipptől. – Tudtam, mire számíthatok, hiszen korábban többször is láttam játszani a Haladást, persze még meg kell ismernem a csapatot. Mindenesetre az első edzésen kedvező benyomásokat szereztem, a játékosok odatették magukat, meg akarták mutatni, mit tudnak, igaz, egy edzőváltás után a világ minden táján így van. Nagyon bő a keretünk, sok fiatal és rutinos futballistánk van, a középkorosztály viszont hiányzik. Névről Király Gábort természetesen ismertem, a franciaországi Európa-bajnokságon drukkoltam is a magyar válogatottnak. Azért szerződtettek, hogy az első osztályban tartsam a csapatot. Úgy látom, a helyzet komoly, de nem kritikus. Nem akarok visszafelé tekintgetni, mindenesetre a tabella sokat elárul. A szombati, balmazújvárosi meccsig kevés időnk van, addig eget rengető változásra nem lehet számítani, legfontosabb, hogy amit kérek a fiúktól, maximálisan betartsák. Ami a magyar és a szlovák futballt illeti, hasonló játékerőt képvisel, viszont Magyarországon jóval fejlettebb az infrastruktúra, sok a szép stadion. De nem azért érkeztem, hogy ezekben gyönyörködjek, hanem, hogy a pályán győzelemre vezessem a Haladást.

Hipp elsőszámú segítője a korábbi ferencvárosi futballista, Pinte Attila, a másik Desits Szilárd lesz. Fizioterapeutának Máté Botondot, erőnléti edzőnek pedig Gábris Csabát hozta magával. A kapusedző továbbra is Jakab Csaba, és az orvosi, masszőri stábban sincs változás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!