Haladás

2014.05.03. 18:45

Mozgékony Haladás, bivalyerős Diósgyőr

Rendhagyó módon ezúttal egy Diósgyőr-drukkert kértünk a vasárnapi meccsel kapcsolatban esélylatolgatásra, aki azonban - ha éppen nem egymással meccsel a két csapat - a Haladásért is szorít.

haladas.hu

A Vas Népe volt sportújságírója, majd online szerkesztője, a Büki Művelődési és Sportközpont, Központ, Könyvtár jelenlegi sportszervezője, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből származó Falussy Péter korábban rendszeresen tudósított a vasiak mérkőzéseiről, így egy idő után maga is az együttes szimpatizánsává vált.

Falussy Péter több, mint két évtizede él Szombathelyen, s mindkét csapat szereplését folyamatosan figyelemmel követi. Egy elfogulatlan, objektív jövendölésre kértük.

- Ami a Haladást illeti, a tulajdonosok prémiumot is felajánlottak a dobogó megszerzésére, kimondva tehát ez a cél, ám egy esetleges bronzéremnek számos olyan mellékhatása is lehet, ami középtávon veszélyeket hordozhat magában - mondta Falussy Péter. - Mire gondolok? Egyrészt a egy hónappal a zárás előtt a lejáró szerződésű kulcsemberek (Halmosi, Guzmics, Schimmer) jövője továbbra is kérdéses a klubnál, és úgy fest, hogy a remek szezont futó Radó is eligazolhat. Az Európa Liga-selejtezője miatt a felkészülés nagyon korán kezdődne, és könnyen megeshet, hogy Artner Tamásnak egy új csapatot kell építenie, javarészt a már most is a szárnyaikat bontogató fiatalokra alapozva (Medgyes, Gyurján, Szakály). Ez esetben az esetleges EL-szereplésre akár a következő szezon is rámehetne. Arról nem beszélve, hogy mondjuk egy kazahsztáni utazás sokkal inkább vinne, mint hozna a konyhára. Az EL gazdaságilag csak akkor érné meg a kluboknak, ha legalább a csoportszakaszig eljutnak. Erre nem csak a Haladásnak, de a legtöbb magyar csapatnak nincs komoly sansza. És ezzel a szurkolók többsége is pontosan tisztában van.

Radó András és Predrag Bosnjak (hátul) játéka hiányozni fog Miskolcon. Fotó: Ohr Tibor

- A bronzérem megszerzésére, meglátásom szerint a DVTK-nak sincs reális esélye, egyrészt a piros-fehérekre a Ligakupában hazai pályán még vár egy döntő, másrészt állnak a Magyar Kupában is, ahol 4-2-es hátrányt kellene ledolgozniuk jövő szerdán a Debrecen ellen, azaz kevesebbet tartalékolhatnak vetélytársaiknál, a szerintem bővebb és minőségibb kerettel rendelkező Fradinál és Videotonnál - vélekedett Falussy. -  A DVTK az élcsapatok ellen eddig a bajnokságban nem tudott bizonyítani, az első ötből eddig senkit sem tudtak megverni Vadászék. A vasárnapi találkozó egyik nagy kérdése az, hogy melyik  csapat érzi majd meg jobban kulcsembere(i) hiányát. Artner Tamás a jelenlegi közvetlen vetélytársakhoz képest fele-, harmad-, negyedannyi pénzből, saját nevelésű játékosokra támaszkodva élvezhető, fogyasztható focit játszó együttest alakított ki. A Haladásból öt sárga miatt Radó, Bosnjak és Simon, a DVTK-ból ugyanilyen okból Elek hiányzik majd. Artner Tamás a trió kiesése miatt sem valószínű, hogy változtat majd a megszokott szerkezeten, szerintem, ha mindenki egészséges, akkor Németh Márió, Tóth Péter és Szakály Attila pótolják majd a hiányzókat, a felállás valószínűleg marad a 4-2-3-1. A 14 gólos Radót nem lesz egyszerű helyettesíteni, mozgékonysága, gólérzékenysége unikum a magyar mezőnyben, és tavasszal ő szerezte csapata találatainak felét. Balhátvéd létére Bosnjak is sokat szokott lendíteni a Haladás előre játékán, az ő kiesése is érzékeny veszteség a szombathelyieknek. További kérdés, hogy a kulcsemberek a szezon végéhez közeledve mennyire tudják függetleníteni magukat a jövőjükkel kapcsolatos bizonytalanságoktól.

- A DVTK nagyobb talány, Szivics Tomiszláv rengeteget variál az összeállítással hétről hétre, nincs meg az az állandóság, mint az Artner-csapatban - vélekedett a miskolciakat jól ismerő szurkoló. -  A Diósgyőr az ősszel alkalmazott letámadást feladta, és tavasszal úgy próbál meg nyomást gyakorolni az ellenfél védelmére, hogy Grumiccsal és Futáccsal - két klasszikus centerrel áll fel.  Ez a taktika láthatóan nem hozott eredményt, a két nem túl mozgékony torony kioltja egymást, arról nem beszélve, hogy a csapatból a feljutás óta hiányzik egy igazi játékmester. És hiába áll a DVTK történelméhez mérten nagyszerű helyen a csapat, nem minden szurkolónak elég, ha Szivics beígéri a támadó focit, ebből látni is szeretnének valamit. Ez, a helyzetek, a foci hiánya az egyik oka, annak, hogy az utóbbi hetekben Miskolcon is csökkent a nézőszám. Érdekesség, hogy a Ferencváros elleni két Ligakupa-meccsen egy defenzívebb alaphadrendből kiindulva kis túlzással Bacsáék több lehetőséget teremtettek, mint a tavaszi bajnokikon összesen. Ezzel persze nem azt szeretném sugallni, hogy a Diósgyőrnek otthon védekeznie kell, hanem azt, hogy ideje lenne megtalálni a csapatszerkezeten belüli súlypontokat.

- A DVTK 2014-ben hazai bajnoki meccsein csak a Kaposvár ellen nem kapott gólt, a legtöbb miskolci találat pedig pontrúgást követően születik, akció gólt bajnokin mindössze kettőt lőttek 9 meccsen a piros-fehérek. Ha Szivics vasárnap támadóbb felállást preferál, az teret engedhet a Haladás gyors kontráinak, és úgy járhat a hazai csapat, mint a Paks (0-4), vagy a Felcsút (2-3) ellen. Amennyiben viszont a miskolciak hagyják a Haladást focizni, úgy ők lephetik meg egy-egy a Fradi elleni LK-meccsen mutatott veszélyes ellentámadással a zöld-fehéreket. A mozgékonyság a Haladás, a fizikum a DVTK mellett szól;  vasárnap kora estére kiderül, melyik érvényesült jobban - zárta szavait Falussy Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!