Haladás

2014.10.04. 12:42

Székely Tibor a csodák világában

Húsz esztendeje edzősködik a Haladás NB I-es labdarúgócsapatának másodedzője, Székely Tibor. A tréner nyár ót a HVSE U15-ös csapata mellett is dolgozik.

Pum András

A 47 éves Székely Tibor 2010 októberében, az akkori vezetőedző, Aczél Zoltán segítőjeként érkezett a Rohonci útra. A fogadási csalással gyanúsított Aczélt 2011 decemberében Artner Tamás váltotta a padon, Székely pedig azóta őt segíti - közmegelegedésre. Olyannyira, hogy a Haladás VSE utánpótlás-szakágvezető tisztségét is betöltő Artner a fiataloknál is számít rá, Székely nyár óta a HVSE U15-ös I. osztályú együttesének vezetőedzője. Székelynek egyébként A-licences edzői végzettség van.

.– Mivel a másodedzősködés mellett volt elég szabadidőm, már korábban jeleztem Artner Tamásnak, hogy szívesen csinálnék bármilyen, futballal kapcsolatos dolgot – jelezte Székely Tibor, aki anno Szigetszentmiklóson és Veszprémben már dolgozott az utánpótlásban. – Két éve, hogy néha egyéni képzéseket tartok a Haladás VSE-nél, most nyáron pedig adódott a lehetőség, hogy az U15-ös csapattal NB II-es bajnokságot nyerő, és az Illés Akadémiára távozó Desits Szilárd helyét átvegyem. Nem egyedül, hanem Imre Jánossal dolgozom a csapatnál. Előtte természetesen egyeztettem Tóth Miklós ügyvezető igazgatóval is, aki rábólintott az edzősködésre, de kikötötte, a munka nem mehet az első csapat kárára. Az U15-ösöknél hétfőn, kedden, szerdán és péntek délután van edzésünk, plusz a bajnokik.  Nyáron öt kezdőjátékos eligazolt tőlünk, szóval nem egyszerű a helyzetünk. Tizenhét fős kerettel dolgozunk, csakúgy mint az NB I-es csapatnál, itt is mindig konzultálok Artner Tamással. Ő amúgyis reggel fél nyolctól este nyolcig a pályán van. Szinte valamennyi edzésen ott tudok lenni, de amikor ritkán ütközik az NB I-es csapat tréningjével, akkor Imre János tartja a foglalkozásokat. A fiatalok bajnokijáról még nem hiányoztam, egyszer mondjuk necces szituáció adódott. Agárdon játszottunk, a lefújás után gyorsan bebuszoztam Székesfehérvárra, majd vonattal hazajöttem, és végül időben ott voltam a felnőttek Videoton elleni meccse előtt. Szóval a két elfoglaltság nem üti egymást, én pedig örülök, hogy hasznosan töltöm az időmet – lévén, hogy munkamániás vagyok. Épp a napokban számoltam utána, már húsz éve, hogy edzősködök.

Székely Tibor (fehérben) nem csak az NB I-es csapatnál, hanem a HVSE U15-ös együttesénél is együtt dolgozik Artner Tamással (háttal). Fotó: Szendi Péter

- Öt gyermekem van, imádom a fiatalokat, akiket könnyebb kezelni, mint a felnőtteket. Nekik ilyen-olyan nyűgjük lehet, az egójuk is erősebb, és persze mindig eredménykényszer alatt futballoznak. A fiataloknál viszont az a fontos, hogy minél többet játszanak, fejlődjenek, emellett az életre is igyekszem nevelni őket. Persze nagyon szeretek az NB I-es együttes mellett dolgozni, feltérképezni az ellenfelet, analizálni a játékukat, és maga a meccsnap is varázslatos. Azt szoktam mondani, hogy a felnőttfutball világa egy csoda, a gyermekeké pedig egy tanulható csoda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!