jó tudni!

2018.12.05. 13:00

Indulás előtt tájékozódni kell az osztrák útviszonyokról – Kötelező a hólánc

Téli időszakban az Ausztriába utazás során hamar érhet minket kellemetlen meglepetés, ha kellő felkészültség nélkül lépjük át a határt. Nemcsak balesetveszélyes, hanem rendőri ellenőrzés során a téligumi és a hólánc hiánya büntetést vonhat maga után.

Nemes Judit

Útviszonyoktól függetlenül télen mindig tartsunk a kocsiban, teherautóban Ausztriába menet hóláncot

Fotó: VN-archív

Novembertől kötelező a téligumi használata Ausztriában – szól az egyik legismertebb, téli időszakra vonatkozó közlekedési szabály nyugati szomszédunkban. Akik viszonylag ritkán utaznak ausztriai területre, nem árt, ha tisztában vannak pár tudnivalóval; a témában Horváth Csabát, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Vas megyei képviselet-vezetőjét kérdeztük.

– Azt javasoljuk a téli időszakban Ausztriába utazóknak, hogy november elsejétől, időjárási viszonyoktól függetlenül, csak téli gumival keljenek útra. Mivel gyakran hegyes-völgyes tájakon vezet az út, a hóláncot is be kell tenni járművünk csomagtartójába – ezt közúti ellenőrzéskor a rendőrség munkatársai keresik az autóban. Sípályáknál, például a Semmeringen, kötelező a hólánc megléte. Ha valaki vét ezen szabályok ellen, kemény büntetésre számíthat. Mindenekelőtt a legfontosabb: olyan autóval közlekedjünk, amely biztonságos, megfelelő műszaki állapotban van, akkor nem lehet probléma a rutinellenőrzéseknél.

Útviszonyoktól függetlenül télen mindig tartsunk a kocsiban, teherautóban Ausztriába menet hóláncot
Fotó: VN-archív

A képviselet-vezető hangsúlyozta: dokumentumokat tekintve irataink mellett a nemzetközi zöldkártya is mindenképpen legyen nálunk, hiszen azzal tudjuk igazolni, hogy négykerekűnknek van-e érvényes kötelező biztosítása. Horváth Csaba elmondta, ha útközben baj történne, elakadna, lerobbanna az autó, akkor legegyszerűbb mód – autópályák mentén például – segélykérő telefont keresni, és ott elmondani a hívás okát, azonban a magyarok jellemzően úgy utaznak, hogy otthoni szerelő- vagy autómentő-elérhetőséget maguknál tartanak, továbbá a magyar autóklubok kapcsolatban állhatnak kintiekkel, akkor gördülékenyen mehet a segítségnyújtás.

Kiemelte ugyanakkor, hogy minimális nyelvtudás kell ahhoz, hogy megértesse magát, el tudja mondani a problémát a hívásfogadónak, különben csak magyarországi segítségnyújtó jöhet szóba, ami nagyobb költséggel járhat. Közúti ellenőrzésnél, ha megbírságolták az autóst, a büntetést kiküldő ausztriai járási hivatalban – kapacitástól függően – biztosíthatnak az ügyintézéshez magyar tolmácsot. Hozzátette: a kiszabott bírság rendezését nem érdemes halogatni, behajtás esetén ugyanis tovább emelkedik a tétel, és hosszabbra nyúlik az ügyintézés folyamata is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!