Kerékpártúra

2019.06.15. 07:00

Körbetekerné a Balatont? Mutatjuk, hogy jusson el oda vonaton!

A Balaton körbetekerése minden nyáron népszerű program és június 15-től vonattal könnyebb lesz az eljutás tavainkhoz.

vaol.hu

Magyarországi tavaink körbetekerése egyre népszerűbb időtöltéssé vált az elmúlt években. A Balaton mellett a Fertő-tó, Velencei-ti és a Tisza-tó is kedvelt kerékpáros úti cél.

A tavakat körbekerülők többsége az autót választja, hogy eljusson a kívánt helyre. Azonban, ha valaki a biciklin kívül csupán egy hátitáskával vágna neki az útnak, mindennap máshol szállna meg és nem tudná, vagy nem szeretné az autót egy idegen helyen hagyni, akkor számukra a vonattal való utazás lenne az ideális.

Ez az utazáshoz szükséges jegy mellé megvásárolt egységes árú kerékpáros túrajegy megvételével lehetséges, melynek összege 420 forint. Az egyirányú túrajegy a korábban említett tavak melletti település és kezdőállomás közötti vonalra érvényes, visszaúton ismét meg kell vásárolni. Ezen kívül apró öröm a havibérleteseknek, hogy a bérleten feltüntetett szakaszokon hétvégén ingyenes a kerékpárszállítás a díjmentes kerékpár jegy megváltásával az erre alkalmas vonatokon.

Shutterstock

Hogyan juthatunk el a tavakhoz?

A MÁV honlapján tájékoztatta az utasokat, hogy június 15-én életbe lép a nyári menetrend. A hirdetményben leírják, miként lehet a megyeszékhelyekről eljutni a Balatonhoz. Mi összegyűjtöttük Önöknek a népszerű tavakhoz való eljutáshoz a legfontosabb információkat:

Balaton

Szombathely és a Balaton északi partja között Tapolcán át naponta közlekedik egy pár Kék Hullám sebesvonat, amelyben lesz légkondicionált InterCity kocsi is. A Kék Hullám vonatokon korlátozott számban, 16 darab bicikli szállítható, ezért a kerékpárhelyjegy váltása kötelező a kerékpárjegy mellé.

Szombathely és Keszthely között naponta két pár közvetlen vonat közlekedik. Az egyik vonatpár Keszthelyen át Balatonszentgyörgyön és Fonyódon át Kaposvárig/ Pécsig közlekedik, így a Balaton déli partja is kényelmesen elérhető.

Velencei-tó

Szombathelyről naponta több vonattal is el lehet jutni a tóhoz, de csak átszállással. A legegyszerűbb és leggyorsabb, ha Székesfehérváron szállnak át, így a menetidő 3 óra.

Tisza-tó

Ahhoz, hogy eljusson a Szombathelytől legmesszebb található tóhoz legalább 3 átszállásos vonatút vezet, a legrövidebb menetideje pedig 7 óra körül alakul.

Fertő-tó

Sajnos az adott vonatút bizonyos szakaszán vágányzár van érvényben, vonatpótló autóbuszok közlekednek rajta, így nem lehetséges a kerékpár szállítás.

 

Részletes menetrendekért és információért látogassanak el a MÁV honlapjára.

 

Élményteli kirándulást kívánunk!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!