Jó tudni

2019.12.30. 10:14

Érdemes még idén tankolni – Jelentős áremelést hoz az újév első napja

A benzin ára bruttó 9, a gázolajé bruttó 6 forinttal emelkedik 2020. január 1-jén, és már nem is ugyanazért fizetünk, mint 2019-ben, ebben is változást hoz az újév.

Bakos Ágnes

Fotó: Illusztráció

Egy liter benzin országos átlagban 396 forint lesz a bruttó 9 forintos áremeléssel, míg egy liter gázolaj országos átlagára 421 forintra emelkedik szerdától a 6 forintos drágítással.

Szombathelyen a legdrágább benzin 400 forint felett lesz már: várhatóan 408 forint, míg a legolcsóbb szombathelyi kútnál 386 forintot kérnek majd egy liter 95-ösért, ha egy az egyben realizálódik a nagykereskedelmi áremelés a kutaknál.

És már nem ugyanazt tankolják az autósok, mint 2019-ben: a kormány döntése értelmében szerdától emelkedik a biológiai eredetű összetevők bekeverendő aránya az üzemanyagokban. A 95-ös oktánszámú benzin bioetanol-részaránya a kormányrendelet szerint legalább 6,1 százalék lesz január 1-jétől, a dízelhez kevert biodízel minimális részaránya 6,4 százalékról 8,2 százalékra nő. Az átállás valójában fokozatos volt, nem a szerda hozza a változást, a töltőállomások jelentős részénél a decemberben kiszállított üzemanyagok összetétele már megfelelt a 2020. január 1-jétől életbe lépő előírásoknak. Az intézkedéssel Magyarország is csatlakozik a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!