Jó ha tudod!

2020.01.28. 07:00

Figyeljünk oda: a kéményben is keletkezhet tűz

A fűtési szezon kockázataira hívta fel a figyelmet honlapján a katasztrófavédelem. A statisztika szerint a lakásokban keletkező tüzek okai között előkelő helyen szerepel a fűtőberendezések karbantartásának a hiánya.

Nemes Judit

Villám csapott a kéménybe, ami tüzet okozott – egyike a ritkább eseteknek kéménytüzeknél

Fotó: VN-archív/UT

A lakásokban kialakuló tüzek legfőbb forrásai a beltérben, nyílt lánggal működő eszközök, mint például a tűzhelyek, a kandallók és a kályhák – olvasható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján.

Felhívták a figyelmet arra: ha a kandalló hőjével szárítják a ruhákat, figyelni kell a szárító kellő távolságra való elhelyezésére, valamint arra is, hogy a tüzelőanyag se legyen a közelben. A kéményekből is kialakulhat tűz: az esetek többségében az égéstermék-elvezetőben lerakódott, elszurkosodott korom gyullad meg, vagy a kémény építőanyagainak elöregedése áll a tűz hátterében.

A kályhákat, kandallókat és tűzhelyeket karban kell tartani

2017-ben 173-szor, 2018-ban 153-szor, 2019-ben 160-szor, míg 2020ban eddig 17 alkalommal kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak otthon keletkezett tűzeset miatt.

Kéménytüzekből jóval kevesebb történt: 2017-ben 35, 2018-ban 29, 2019-ben 18-hoz vonultak a tűzoltók. 2020-ban eddig négy kémény kapott lángra – tájékoztatott a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. Felhívták a figyelmet a füstérzékelő fontosságára: azokban a lakásokban, ahol felszerelték az eszközt, a lángokat már a kialakuláskor sikerült megfékezni, tragédiákat előztek meg a használatával.

Villám csapott a kéménybe, ami tüzet okozott – egyike a ritkább eseteknek kéménytüzeknél
Fotó: VN-archív/UT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!