vadveszély az utakon

2020.07.23. 07:00

Megkezdődött az őzek násza!

Augusztus közepéig számítani kell a vad váratlan felbukkanására az utakon, ugyanis megkezdődött az őzek násza.

Budai Dávid

Egy-egy őzbak most bárhol, bármikor fölbukkanhat. Nagy körültekintésre van szükség az utakon

Fotó: Szendi Péter

Megkezdődött az őzek násza, amely időjárástól függően augusztus közepéig is eltart. Gagyi István, az Országos Magyar Vadászkamara Vas Megyei Területi Szervezetének elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy ilyenkor az őzek bárhol és bármikor megjelenhetnek az úton.

A legnagyobb veszély ott van, ahol az út mellett magas a növényzet, mert így szinte képtelenség észrevenni a közeledő állatot – mondta Gagyi István.

Egy-egy őzbak most bárhol, bármikor fölbukkanhat. Nagy körültekintésre van szükség az utakon
Fotó: Szendi Péter

legnagyobb kockázatot most a napraforgó- és a kukoricatáblák jelentik. Mivel ilyenkor a bak űzi, hajtja a sutát, számítani kell arra is, hogy a felbukkanó őzet újabb állat követi. Az ütközést figyelmes vezetéssel és lassú haladással lehet leginkább megelőzni, de az ultrahangos vadriasztó is jó szolgálatot tehet. Ha elkerülhetetlen az ütközés, a kormányt akkor se rántsuk félre, mert úgy sokkal nagyobb bajba kerülhetünk.

Próbáljuk lehetőleg a saját sávunkban tartani az autót, álljunk meg és jelezzük az utánunk érkezőknek, hogy baj van. Ha van rá mód, a tetemet vagy a sérült állatot húzzuk le az út szélére és hívjuk a 112-őt. A területen illetékes vadászatra jogosultat a rendőrség értesíti. Bejelentés nélkül ne hagyjuk el a helyszínt, hiszen ezzel másokat is veszélybe sodorhatunk – hangsúlyozta a vadászkamara vasi elnöke.

Évente a megyében 150–180 bejelentett vadbaleset történik, ezért is kérik az autósokat a vadásztársaságok, hogy a mostani időszakban még a szokásosnál is körültekintőbben vezessenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!