Utánajártunk a tudnivalóknak!

2021.02.24. 17:30

Biztosítási jogviszony – Fontos, hogy az ingázók tisztában legyenek a szabályokkal

Vas megyében különösen sok a nemzetközi, főleg osztrák vonzatú ügy. Dr. Krecskó Erikát, a Vas Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályának vezetőjét ezúttal a külföldi biztosítási jogviszonyra vonatkozó szabályokról kérdeztük, ami a határ menti ingázók helyzete miatt a pandémia idején különös jelentőségű.

Tóth Kata

Külföldi biztosítási jogviszony alapján családtag bejegyzését intézte magyarországi orvosi ellátáshoz Milisitsné Szabó Judit Csóka Tamásné egészségbiztosítási ügyintézőnél

Fotó: VN

2017 január 1. óta az osztrák érintettségű családtámogatási ügyekben a Vas Megyei Kormányhivatal – Vas megyét is beleértve – 16 megye tekintetében jár el. Krecskó Erika az elmúlt időszak fontos eredményeként említi, hogy a feldolgozottság naprakész. Az ügyfelek számára a call centeren kívül külön telefonszám is rendelkezésre áll. Aki személyesen intézné ügyeit, az a Kőszegi u. 36-40. szám alatt előzetes időpontfoglalással ezt is megteheti.

Az utóbbi időben az új tb hatályba lépése kapcsán került reflektorfénybe a külföldi biztosítottság. Továbbá mert a járványhelyzetben sokaknak megszűnt a biztosítási jogviszonya Ausztriában, és visszatértek Magyarországra. Vas megyében a határ menti ingázás miatt fontos arra felhívni a figyelmet, hogy a munkavállalók külföldi biztosítottságuk létrejöttét bejelentsék, mondja a főosztályvezető. Erre 15 napjuk van, miután a külföldi biztosítási jogviszony létrejött.

Az egészségbiztosítási szervnél kell bejelentést tenni, ekkor ideiglenesen érvénytelenítik a tajszámot. Ugyanilyen fontos a jogviszony megszűnésének bejelentése is (ekkor újraérvényesítik a tajszámot) azért, hogy Magyarországon saját biztosítottságuk legyen, vagy egészségbiztosítási szolgáltatási járulék fizetése ellenében egészségügyi ellátásra legyenek jogosultak.

Külföldi biztosítási jogviszony alapján családtag bejegyzését intézte magyarországi orvosi ellátáshoz Milisitsné Szabó Judit Csóka Tamásné egészségbiztosítási ügyintézőnél
Fotó: VN

Az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban biztosítási jogviszonyban állók orvosi ellátásáról jogszabály rendelkezik: az EU minden polgárának abban a tagállamban áll fenn a biztosítási jogviszonya, ahol dolgozik, munkát végez, és ott jogosult teljes körű orvosi ellátásra, ahol az adó- és járulékfizetés történik. A többi EGT tagállamban – adott esetben lakóhelyén is – sürgősségi ellátás igénybevételére van lehetősége. Ha Magyarországon van a lakóhelye, és a lakóhelyen működő egészségügyi szolgáltatónál szeretne (a külföldi biztosító terhére) igénybe venni orvosi ellátást, akkor az erre való jogosultságát a lakóhely szerinti tagállamban, jelen esetben Magyarországon bejegyeztetheti.

Ha az osztrák egészségbiztosítótól beszerzi az E 106 jelű formanyomtatványt, és azt beviszi az Egészségbiztosítási Osztályra, ott bejegyzik a TAJ/BSZJ rendszerbe, ami alapján a magyar tajszáma ismét érvényes lesz. Sok olyan munkavállalóval találkoznak, akik 10-15 éve külföldön dolgoznak, és nem tettek eleget bejelentési kötelezettségüknek. Ilyenkor egyeztetési eljárást kezdeményezhetnek akár a kormányhivatalnál, akár a NAV-nál. Ezres nagyságrendben zajlanak ezek az eljárások: a magyar munkavállalóknak azt kell igazolniuk, hogy biztosítottak voltak az adott időszakban.

A Nyugdíjbiztosítási Osztály Kőszegi utcai ügyfélszolgálatán sokan érdeklődnek külföldi biztosítottságuk esetén igényelhető hazai nyugdíj lehetőségéről is. Ezekben az ügyekben kizárólagos illetékességgel Budapest Főváros Kormányhivatala VIII. kerületi hivatala jár el, azonban a kérelmeket be lehet adni helyben is, továbbítják őket.

Kapcsolódó cikk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/szervezetten-megy-a-teszteles-a-hataron-akar-masfel-oras-a-varakozas-4685500/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!