Előbb zárják a kasszát

2020.03.31. 17:07

Az Aldi, a Spar meglépte a rövidített nyitvatartást, a Lidl is vizsgálja a lehetőséget

Több kereskedelmi üzletlánc reagált a járványi itthoni terjedésére. A meghozott lépésekkel munkatársaikat és a vásárlókat egyaránt óvják a fertőzésveszélytől.

vaol.hu, kisalfold.hu

Fotó: Csapó Balázs

A kisalfold.hu írásában a nyitvatartási idő csökkentésének előnyeit és hátrányait mérlegelte.

A két fő szempont

„Nem tettünk és egyelőre nem tervezünk ajánlást tenni az üzletek nyitvatartási idejéről. A járvány idején kulcsfontosságú az eladók biztonsága, mint ahogy a boltoknak biztosítaniuk kell a vásárlók ellátását. A két fő szempontot kell összehangolni eredményesen” – válaszolta a Kisalföld megkeresésére Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Az üzletek alkalmazottai rendkívül erős, pörgős heteken vannak túl. Ne felejtsük: a járvány kitörése előtt, március első harmadában is megrohamozták az üzleteket a vásárlók.

Az érvényes rendelkezés szerint délelőtt 9 és 12 óra között az élelmiszerüzleteket csak a 65. életévüket betöltött személyek látogathatják. Fotók: Csapó Balázs

Lidl

Több üzletláncot kérdeztek a nyitvatartás esetleges változásáról. A válaszokból kiderül: mindenhol foglalkoznak a kérdéssel. „Az elmúlt időszak rendkívül nagy terhet rótt a Lidl minden áruházi és raktári munkavállalójára, akik éjt-nappallá téve dolgoznak azon, hogy garantálják az áruházak zökkenőmentesen ellátását. A munkavállalók terheinek mérséklése érdekében vizsgáljuk a rövidített nyitvatartási lehetőséget, de konkrétumokkal egyelőre nem szolgálhatok” – tudtuk meg Tőzsér Judittól, a Lidl kommunikációs vezetőjétől.

A nyitvatartási idő csökkentése azért „kétélű fegyver”, mert így szinte biztosan sokkal többen lennének az üzletekben azonos időben. A fertőzésveszély elkerülése érdekében minden boltban pont az ellenkezőjét kérik, vagyis a vásárlók tartsanak két lépés távolságot a többi vevőtől. Különösen igaz ez a pénztár előtti sorban állásra.

Aldi

Az Aldi elsőként kezdte plexifallal védeni a kasszákban dolgozó munkatársait hazánkban és a német diszkontlánc már döntött a nyitvatartás rövidítéséről is.

Az Aldi kezdte elsőként munkatársait plexifallal védeni, hasonló óvintézkedést a Lidl is elindított a napokban. Fotó: Aldi

„A dolgozók és a vásárlók egészségének védelme érdekében az összes üzletünk nyitvatartási idejét ideiglenesen a következők szerint módosítottuk. Hétfőtől vasárnapig 7 és 18 óra között várjuk vevőinket, akiknek ezúton is köszönjük a megértést és türelmet” – közölte Pákolicz Attila. Az Aldi kommunikációs szakértője hozzátette: folyamatosan elemzik az új nyitvatartási rend hatásait és szükség esetén felülvizsgálják az időpontokat. Az Aldi bő egy héten belül egyszer már változtatott, március 30-án „továbbfaragta” a már korábban rövidített nyitvatartási idejét.

Spar

Ugyancsak rövidítette a nyitvatartást a Spar, az áruházak hétköznap átlagosan 6:30 és 19 óra között fogadják a vásárlókat szerte az országban. Az üzletlánc kitolta az online rendelések szállítását 22 óráról 23 óráig, igaz, ez nem érinti a Vas megyei vevőket. A szolgáltatás ugyanis egyelőre csak Budapesten és a főváros környékén érhető el.

„Ezekre a lépésekre a veszélyhelyzet és a megváltozott vásárlói szokások miatt volt szükség” – mondta Maczelka Márk. A Spar kommunikációs igazgatója hangsúlyozta: „az eladók rendkívül leterheltek, ezért az extra munkát új juttatással háláljuk meg nekik”. Így a cég minden ledolgozott óra után bruttó 400 forint hűségjutalmat számol el munkavállalói részére.

Munkaerő-hiány

Ettől függetlenül a Spar folyamatosan új munkatársakat toboroz, mint ahogy az üzletláncok többsége a szokásosnál is nagyobb munkaerő-hiánnyal küzd a járvány idején.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!