kedvezőbb árak

2020.01.30. 10:00

Ezentúl több gyógyszert támogatnak

Huszonhat új gyógyszer kapott társadalombiztosítási támogatást január közepétől, február 1-től pedig ingyenesek lesznek a meddőségkezelésben használt gyógyszerek és a teljes körű meddőségi kivizsgálások. 

Vas Népe

Az elmúlt hat évben 1323 új gyógyszert fogadott be a társadalombiztosítás

Fotó: Unger Tamás

A tb-támogatások változásáról korábban dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere tájékoztatott. A támogatás körébe került készítmények a daganatos és a vérképzőrend­szert érintő rosszindulatú betegségek, a vérzékenység, a hepatitis C, a szklerózis multiplex, a Parkinson-kór, az asztma egyik súlyos formája és szívelégtelenség kezelésére szolgálnak, összesen tizennyolc terápiás területen.

Bővült a kórházi ellátás során térítésmentesen igénybe vehető készítmények palettája is, és ugyanez elmondható a járóbeteg-ellátás keretében a kiemelt vagy emelt támogatással vényre rendelhető gyógyszerek köréről is. A szóban forgó betegségek kezelésére alkalmas készítmények fogyasztói ára nemegyszer milliós, több millió forintos tétel – említette a tárcavezető.

A miniszter kitért arra, hogy a magyar gyógyszerellátás az utóbbi években gyorsan követte a nemzetközi trendeket, és az új készítmények alapvetően alakították át a terápiák és az ellátás körülményeit. Mint mondta, 2014 és 2020 között 1323 új gyógyszert fogadott be a társadalombiztosítás, amelyek 118 terápiás területen alkalmazhatók.

Az elmúlt hat évben 1323 új gyógyszert fogadott be a társadalombiztosítás
Fotó: Unger Tamás

A meddőség kezelésében használt gyógyszerekkel és a teljes körű meddőségi kivizsgálással kapcsolatban dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár bejelentette: az érintett gyógyszerek és kezelések, kivizsgálási csomagok 2020. február 1-jétől lesznek ingyenesek.

Hozzátette: az azokra a gyógyszerekre is érvényes lesz, amelyeknél eddig valamennyi önrészt kellett fizetni. A február 1-jétől ingyenessé váló meddőségi vizsgálatok közfinanszírozásba való bevonására a kormány éves szinten több mint 9 milliárd forintot biztosít, a tb-támogatásba való bevonásra 1,6 milliárd forintot fordítanak.

Egy, a meddőségi kezeléseken már többször megfordult hölgy kérdésünkre elmondta: bár már van időpontja februárra az egyik intézményben, egyelőre még nem tájékoztatták arról, hogy a korábban százezres nagyságrendű gyógyszerekért esetleg nem kell fizetnie. Egyelőre minden a régi, várakozással tekintenek a fejlemények elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!