2018.11.04. 10:00
Fiatalodjon ősszel a datolyaszilvával!
Magyarországon is egyre ismerik és fogyasztják az ősszel érő datolyaszilvát: lágy, édeskés ízével a gyermekek és a felnőttek is könnyen megbarátkoznak. Értékes vitaminokat tartalmaz, héjában öregedésgátló anyagok találhatóak.
Fotó: Pixabay.com
A datolyaszilva hazája eredetileg Japán, onnan terjedt el a világ számos pontján; egyik fajtája azonban Európában is őshonos. A Földközi-tenger partvidékén régóta ismerik a gyümölcsöt, Zeusz tüzének nevezték – színére utalva ezzel, íze ugyanis kellemesen lágy és édes. Vitamin- és ásványianyag-tartalma nem elhanyagolandó: B- és C-vitaminban, káliumban, kalciumban, vasban gazdag, kiváló béta-karotin forrás, tele van rostokkal. A benne lévő antioxidánsok segítenek megelőzni az öregedés jeleit: a ráncosodást, az öregkori foltokat, a látásromlást és az izomgyengeséget. Réztartalma a vörösvértestek képződésében játszik szerepet, amelyek jobb keringése javítja a kognitív funkciókat. A datolyaszilva süteményekhez, fagylaltokhoz is adható, felhasználható gyümölcsmártásként, lekvárként, valamint aszaláshoz is kiváló alapanyag.