Jó, ha tudod!

2020.02.01. 07:00

Ha szökik a kis kedvencünk, jól jöhet egy elektromos kerítés

Szombathely Sok gazdinak okozhat problémát, hogy szökik a kutyája. Nem csak a kereséssel töltött órák okozhatnak fejfájást a tulajdonosnak, hanem az eb testi épsége is veszélybe kerülhet egy-egy kaland során.

Lakosi Gabriella

Néha lehetetlennek tűnő mutatványba is belevágnak a vakmerő kutyák

Fotó: Szendi Péter

Egy jó kerítés és az ivartalanítás a legkézenfekvőbb megoldás, ha szökik a kutya. De van, amikor még ez sem elegendő. Ilyen esetekben segítséget jelenthet a láthatatlan kerítés, amit a kerítés vonalában kell lefektetni. Tartozik hozzá egy nyakörv is, ami először rezgéssel és sípolással figyelmezteti az állatot, ha túl közel merészkedik hozzá, majd pedig egy veszélytelen elektromos csípéssel téríti jobb belátásra az ebet.

Néha lehetetlennek tűnő mutatványba is belevágnak a vakmerő kutyák
Fotó: Szendi Péter

A módszerről sokan azt gondolják: kegyetlen. Megkérdeztünk egy kutyakiképzőt, hogy mi a véleménye az eszközről. Azt mondja, megfelelő használat mellett teljesen veszélytelen és igen hatékony. Jóérzésű ember nem szeretne fájdalmat okozni kedvencének, de mérlegelni kell. Oltásra is elvisszük az ebet, hiába fáj a szúrás. Ha így biztonságban tudhatjuk a kedvencünket, megéri. Ha rendeltetésszerűen használjuk az eszközt, tényleg csak kellemetlenséget okoz. A telepítés után ezért fontos, hogy a legalacsonyabb fokozatot válasszuk. Csak akkor tekerjük feljebb a teljesítményt, ha úgy látjuk, hogy szükséges.

Peresztegi Attila állatorvost is megkérdeztük, okozhat-e egészségügyi problémát a leírásnak és a szabályoknak megfelelően használt elektromos kerítés. Nem találkozott még olyan esettel, amikor egy ilyen rendszer bármiféle károsodást is okozott volna.

A legjobb persze, ha biztonságosan körbe tudjuk keríteni a kertet. Ha szökik az eb, az acélkerítés tetejére húzzunk egy 45 fokban visszahajló külön részt, ez biztosan visszatartja a kis Houdinit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!