Lóerő

2020.04.13. 15:30

Lejárt okmányok a veszélyhelyzet idején: a biztosító is toleráns

A lejárt okmányokat a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig elfogadják a biztosítók. A kormányablakokban időpontot kell foglalni, a MABISZ az online ügyintézésre buzdít.

Vas Népe

A kötelező biztosítás akkor is fizet, ha lejárt a műszaki

Fotó: VN-archív

A március 11-ei kormányrendelet kimondja, hogy a koronavírus-járványra tekintettel a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek. Így ezeket természetesen a biztosító társaságok is elfogadják, áll a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) közleményében. Az elmúlt hetekben több helyen találgatások jelentek meg arról, hogy mi van akkor, ha egy lejárt műszakival közlekedő autós okoz balesetet, mert akkor ezt esetleg nem téríti a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása (kgfb), hiszen a biztosító hivatkozhat arra, hogy a baleset okozója megszegte az egyik legfontosabb szerződési feltételt.

A kötelező biztosítás akkor is fizet, ha lejárt a műszaki
Fotó: VN-archív

Ezért is kell nyomatékosan hangsúlyozni, hogy a biztosítótársaságok a veszélyhelyzet idején, illetve azt követően tizenöt napig elfogadják a lejárt okmányokat, ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy minden gépjárművezetőnek továbbra is rendelkeznie kell érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással.

Aki az elkövetkező időszakban szeretné gépjárműve ügyeit intézni, annak érdemes figyelemmel lenni a megváltozott ügyfélfogadási rendre és arra, hogy március 18-ától – a koronavírus terjedésének lassítása érdekében – a kormányablakokban és az okmány­irodákban kizárólag előzetes időpontfoglalással történik ügyfélfogadás, az elkészült okmányokat kizárólag postai úton kézbesítik.

A MABISZ arra kéri ügyfeleit, mellőzzék a személyes ügyintézést. A szövetséghez hasonlóan a biztosítótársaságok is mindent megtesznek az ügyfélkiszolgálás zavartalanságáért, az online felületek preferálása mellett. Az egyes társaságok kapcsolattartási protokolljáról a járvány ideje alatt a biztosítók honlapján lehet tájékozódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!